Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Εξωτερικός τροφοδότης ατμοσφαιρικής πίεσης.

Αρκετές φορές με έχει απασχολήσει η τροφοδοσία των μελισσιών μου με σιρόπι ή νερόμελο τόσο για τον τρόπο που θα τα τροφοδοτήσω όσο και για την χρονική περίοδο που θα γίνει αυτό. Κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει κουβάδες για την τροφοδοσία με νερόμελο σε περιόδους πλήρης ξηρασίας με άριστα αποτελέσματα και χωρίς ίχνος λεηλασίας. Ο τρόπος αυτός όμως έχει και τις δυσκολίες του αφού απαιτείται δεύτερο κενό πάτωμα αυξάνοντας έτσι την εργασία. Έψαχνα να βρω ένα τρόπο πιο εύκολο να τροφοδοτώ με σιρόπι μειώνοντας την χειρονακτική εργασία αλλά και το κόστος, και δεν άργησα να τον βρω. Η λύση ήρθε από το ψυγείο…. ναι από το ψυγείο και πιο συγκεκριμένα από την συσκευασία γάλακτος της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος. Η διάμετρος από το καπάκι του μπουκαλιού ταιριάζει απόλυτα στην τρύπα του καπακιού γνωστής μελισσοκομικής εταιρίας για την τροφοδοσία των μελισσιών εξωτερικά. Ανοίγοντας λοιπόν με ένα τρυπανάκι 1,5 mm 25 τρύπες στο καπάκι του μπουκαλιού και κουμπώνοντάς το ανάποδα φτιάχνουμε έναν εξωτερικό τροφοδότη ατμοσφαιρικής πίεσης. Στο μέσα μέρος του καπακιού το μπουκάλι έρχεται πρόσωπο με το ξύλο πράγμα που δεν μας εμποδίζει στο να τοποθετήσουμε πάνω στους κηρηθροφορείς βανίλια ή ζυμάρι. Νομίζω ότι όλοι μπορούν να φανταστούν τις ευκολίες που προσφέρει αυτός ο τρόπος τροφοδοσίας, δεν είναι και λίγο να τροφοδοτείς με νερόμελο το κατακαλόκαιρο γρήγορα και με ασφάλεια. Στο σιρόπι δεν χρειάζεται να γράψω ότι μπορούμε να βάλουμε θυμόλη ή και λίγο ξινό αλλά το δεύτερο δεν νομίζω να χρειάζεται αφού το ένα ή και το ενάμιση λίτρο του σιροπιού θα το πάρουν πριν προλάβει να ξινίσει. Για αρχή και για δοκιμή έφτιαξα φέτος δέκα καπάκια και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά θα προχωρήσω φτιάχνοντας τα καπάκια για όλο τον εξοπλισμό μου.

22 σχόλια:

ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ είπε...

ΚΑΛΑ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΣΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΙΣΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!!!!!!!!

Exagono είπε...

Δε σταματα με τιποτα ο ανθρωπος,τωρα εβαλε το τουρμπο και δουλευει.

Unknown είπε...

H Ferrari πέρνει κιτ βελτίωσης: Σίτα στο κάτω μέρος για να μην προπολιάζουν τις τρυπούλες και για να μην σου την πέφτουν. Καλή συνέχεια

Σπύρος Σφήκας είπε...

Νίκο με την σίτα δεν ξέρω αν θα φτάνουν τις τρύπες που εξάλλου δεν προλαβαίνουν να προπολίσουν.

chaniabee είπε...

Μάλλον δεν το κατάλαβα και καλά….. και που θα στάζει το σιρόπι ή το νερό? Πάνω στα πλαίσια?

Σπύρος Σφήκας είπε...

Παντελή δεν στάζει το βιζένουν οι μέλισσες.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Έγραψες!!!!! Μπράβο.!!!
Ο φίλος μας ο Βαγγέλης ο Στεφανής χρησιμοποιεί το μπουκάλι για εσωτερικό τάισμα κάτω απ το καπάκι για τις παραφυάδες. Φυσικά πλακέ μπουκάλι. Δεν βρίσκω το cd που μας είχε δώσει στο 2 φεστιβάλ αν το χει κάποιος ας το Βάλη ήταν μέσα και η πατέντα του με τις αλυσίδες για τις λάσπες.
Όσο για το ξίνισμα δεν υπάρχει καμιά περίπτωση γιατί δημιουργείτε κενό αέρα.

Επόπτης είπε...

Πάρα Πολύ καλό
Ε ρε γλέντια η Όλυμπος
Πάρτους ένα τηλέφωνο για να δουν ποιός είναι ο καλύτερος διαφημιστής κατανάλωσης έστω και με πλάγιο τρόπο.

Mesologgi bee είπε...

Σπύρο πολύ καλό μπράβο. Πάντα τέτοια.

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Πολύ καλό! Μόνο που με το περιτύλιγμα της συσκευασίας είναι καλύτερο διότι χωρίς αυτό η ηλιακή ακτινοβολία πιθανόν θα θερμάνει-αλλοιώσει το σιρόπι.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Ωραίο , έξυπνο και πρακτικό Σπύρο.

evangelos naxios είπε...

Για σου Ελληνα λεβεντη!

Εαν ειχες και πολιτικους με λιγη αξιοπρεπεια θα κατηκουσαμε το Φεγγαρι!

Μελισσομάντρι είπε...

Γειά σου Σπύρο με τις πατέντες σου.

SFAKA BEE είπε...

πολυ καλο σπυρο!!αλλα εδω στη κρητη με τα μελτεμια 6-7 μποφορ το μπουκαλι δυσκολο να μηνει ορθιο...

Σπύρος Σφήκας είπε...

Μιχάλη την κυψέλη μπορεί να την πάρει ο αέρας το μπουκάλι με τίποτα, κουμπώνει πολύ πολύ καλά.

evangelos naxios είπε...

Καλημερα Σπυρο,εγω ειμαι αγχωδης και γενικα φοβαμαι,η πληροφορια σου για το μελι ειναι φοβερη!!!

Ανώνυμος είπε...

καλα πατριωτη δεν παιζεσαι αυτα βελτιωνουν την μελισσοκομια και οχι η ανοησιες που διαβαζω αλλου και μου τρωνε την ωρα συγχαριτηρια.παναγιωτης ναουσα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΤΡΙΚΑΛΑ είπε...

ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΟ ΑΔΕΙΟ η ΜΙΣΟΓΕΜΑΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Σπύρος Σφήκας είπε...

Γιάννη το μπουκάλι να μην το τραβάς για να το βγάλεις κάθετα, αλλά να το τραβάς πλαγιαστό και στριφτό προς τα πάνω, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα!!!

Ανώνυμος είπε...

εκτοσ των μπουκαλιων του Ολυμπος κανουν και τα μπουκαλια απο το γαλα και το αιραν του lidl.τα μπουκαλια του αιραν ειναι καλιτερα και λογο μεγεθους και λογο ποιοτητας

Ανώνυμος είπε...

me tis poles tripes den exei problima na pernei aera kai na adiazei??????
Νώντας Τσαντζάλης

Ανώνυμος είπε...

Αν εχουμε το μπουκαλι και πιασει βροχή, τότε δεν μπάζει υγρασία?