Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Βελτίωση στον εξαχνωτή Sublimox

Τα τελευταία δυο χρόνια η μάχη ενάντια στο varroa γίνεται με την χρήση του οξαλικού οξέος και ειδικότερα με την εξάχνωσή του. Μια μάχη με πολύ καλά αποτελέσματα αφού η εξάχνωση γίνεται με τον ιδανικότερο τρόπο και με ένα σύγχρονο μηχάνημα το Sublimox.
Σε αυτή την ανάρτηση θα αναφερθώ σε κάποιες παρεμβάσεις-βελτιώσεις που έγιναν στο μηχάνημα μετά από δυο χρόνια χρήσης. Πρώτον η τοποθέτηση κάτω από τον λέβητα ενός άγκιστρου που στερεώνει το μηχάνημα πάνω στην κυψέλη αφού επέλεξα να διοχετεύω το οξαλικό οξύ από το πλάι της κινητής βάσης που δουλεύω.

Δεύτερον το ντύσιμο του λέβητα με θερμομονωτικό ιμάντα τιτανίου για λιγότερες απώλειες θερμότητας στο περιβάλλον και καλύτερη εξάχνωση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.


Τρίτον η κατάργηση του τμήματος που δίνει η κατασκευάστρια εταιρεία για την τροφοδοσία της συσκευής με οξαλικό οξύ,
και η κατασκευή μιας μούφας από αλουμίνιο με δυο o-ring θερμοκρασίας έτοιμης να δεχτεί μια βάνα 3/4.

Με τον τρόπο αυτό ο χρόνος τροφοδοσίας του μηχανήματος με οξαλικό μειώνεται κατά πολύ. Και τέταρτον η ενίσχυση της βάσης του λέβητα ώστε να μπορεί να δεχτεί την πίεση λειτουργίας της βάνας.


6 σχόλια:

Δημήτρης Κορωνιώτης είπε...

Γειά σου Σπύρο , λέγομαι Κορωνιώτης Δημήτρης και ήθελα να σου κάνω την εξής ερώτηση : Το σαμπλιμοξ όπως και κάθε άλλος εξαχνωτής οξαλικού έχουν την δέουσα αποτελεσματικότητα όταν μεταχειρίζεται κάποιος πάτους ανοιχτούς με σίτα; και αν όχι, κατά τη γνώμη σου θα μπορούσε να εισαχθεί ο εξαχνωτης απο μια οπή στο καπάκι με κλειστές τις θύρες αερισμού για να αποφευχθεί η διαρροή οξαλικού από τους διάτρητους πάτους ή η τάση των ατμών είναι ανοδική και μόνο.
Επίσης είσαι ικανοποιημένος όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της εξάχνωσης ή χρησιμοποιείς παράπλευρα και κάποια άλλη μέθοδο;

Σπύρος Σφήκας είπε...

Το σκεπτικό στην εφαρμογή του οξαλικού οξέος με εξάχνωση είναι ο εγκλωβισμός των ατμών του οξέως μέσα στον χώρο της κυψέλης και όχι η διαφυγή τους στο περιβάλλον. Αυτοί οι ατμοί που θα ξαναγίνουν κρύσταλλοι σε κάθε γωνία της κυψέλης θα δουλέψουν για μέρες αφού οι μέλισσες θα τους σκουπίζουν με το τρίχωμά τους. Άρα τούς θέλω μέσα στην κυψέλη. Ενίοτε χρησιμοποιώ και Apivar.

Ανώνυμος είπε...

Το καλοκαίρι που έκανα πολλές εφαρμογές δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένος και στα μελίσσια με διατρητους πατους είχαν σοβαρό θέμα προφανώς ο ατμός δεν μένει μέσα. Αλλά μελισσια ήταν καθαρά και αλλά όχι δηλαδή ανακατεμένη κατάσταση. αλλά το απιβαρ σώζει .....

Βασιλης είπε...

Γεια σου Σπύρο.
Μπορεί να γινει πάνω απο 1 εφαρμογη το χειμωνα και αν ναι σε ποσο διάστημα? Ευχαριστω

Σπύρος Σφήκας είπε...

Μπορούν να γίνουν περισσότερες από μία εφαρμογές 3-4 κάθε 7 ημέρες

Unknown είπε...

Καλησπέρα σας.Θα ήθελα να μου πείτε αν ξέρετε πόσο παραμένει το οξαλικό στην κυψέλη και πόσο θα πρέπει να απέχει η τελευταία εφαρμογή από τον τρύγο