Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Έχετε νοζεμίαση: Ένας πρακτικός τρόπος ελέγχου.



Η νοζεμίαση είναι η πιο κοινή ασθένεια των ενήλικων μελισσών ελαττώνοντας την διάρκεια ζωής των ενήλικων μελισσών κατά 50% προκαλεί συχνές αντικαταστάσεις βασιλισσών και έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση της παραγωγής μελιού μέχρι 40% ή και περισσότερο. Με γυμνό οφθαλμό παρατηρούμε μέλισσες ανίκανες να πετάξουν – χαρακτηριστικό τρεμούλιασμα μελισσών-λερωμένοι κηρηθροφορείς, πυθμένας, είσοδοι και καπάκια κυψελών-πρησμένες κοιλίες- ξαγκιστρωμένα φτερά-έρπουσες μέλισσες. Το πιο χαρακτηριστικό όμως σύμπτωμα είναι στο εσωτερικό της μέλισσας. Χρειάζεται να δούμε από κοντά το στομάχι των μελισσών. Ενώ η διάγνωση της ασθένειας στο εργαστήριο απαιτεί την σύνθλιψη των μελισσών και την χρήση μικροσκοπίου (έχω αναφερθεί σε παλιότερη ανάρτηση γι αυτό) η παρακάτω μέθοδος είναι απλή στηρίζεται κυρίως στην εμπειρία και παρατηρητικότητα και μπορεί να γίνει από τον κάθε μελισσοκόμο. Αρκεί μια καλή λαβίδα, ένα λευκό χαρτί και 20 με 30 μέλισσες για εξέταση. Ξεκινάμε λοιπόν διαλέγοντας μια ενήλικη μέλισσα από το εσωτερικό της κυψέλης, αποφεύγοντας τις νεαρές μέλισσες. Πιάνουμε την ζωντανή μέλισσα από τον θώρακα με τον αντίχειρα και τον δείκτη και με τις άκρες των δακτύλων του άλλου μας χεριού ή με μια λαβίδα πιάνουμε προσεχτικά, αλλά σταθερά, το τελευταίο άκρο της κοιλιάς της μέλισσας και ελαφρά το τραβάμε προς τα έξω. Το κεντρί, το απευθυσμένο, το κυρίως στομάχι και ο πρόλοβος της μέλισσας θα ακολουθήσουν. Απλώνουμε το στομάχι και τα υπόλοιπα πάνω στο λευκό χαρτί. Αν η μέλισσα είναι υγιής το στομάχι έχει ζωηρό σκούρο χρώμα, και οι ραβδώσεις (έλικες) είναι ορατές. Εάν έχει προσβληθεί από νοζεμίαση το χρώμα του στομάχου είναι άσπρο και το στομάχι διογκωμένο. Το κυριότερο χαρακτηριστικό όμως είναι το χρώμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιστοί του εντέρου εμφανίζονται λευκοί, γαλακτόχρωμοι εξαιτίας της παρουσίας αναρίθμητων σπορίων πράγμα που συμβαίνει στα τελευταία στάδια της μόλυνσης, γι αυτό και η ασφαλέστερη διάγνωση της νοζεμίασης είναι εφικτή μόνο στο εργαστήριο με την χρήση μικροσκοπίου.

11 σχόλια:

kkokinos είπε...

Γεια σου Σπυρο επιστημονα!
Να σαι καλα με τις τοσες χρησιμες αναρτησεις σου.
ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ!!

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Σοβαρό το θέμα και πολύ σημαντικό το τεστ!Μπράβο Σπύρο! Πρέπει να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με τις ασθένειες...

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Μπράβο Σπύρο , πολύ χρήσιμη ανάρτηση.
Αναγκαστικά πρέπει να γίνουμε και πρακτικοί γιατροί και αυτός είναι ένας πολύ καλός (ενδεικτικός)τρόπος ,πρίν φτάσουμε στο εργαστήριο.

markos aliprantis είπε...

Μπράβο Σπύρο καλός και πρακτικός τρόπος αλλά το θέμα είναι παρακάτω αν διαπιστώσουμε νοζεμίαση τί κάνουμε;

Dimitris Ninis είπε...

Καλό το τεστ, αλλά την ίδια ερώτηση με το Μάρκο ήθελα να κάνω κι εγώ.Τι κάνουμε μετά?

İlhami Uyar είπε...

Dear spyros Sfikas,different idea and method,thank you nice sharing and important,necessary knowladge,have a nice day,stay well

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Ο Μελισσοκόμος πρέπει να είναι απ όλα και ..γιατρός. Τώρα …τι κάνουμε μετά?????
Μετά παλικάρια τα ρίχνουμε Αγιασμό.
Αν θέλετε ανοίξτε ένα θέμα να βάλουμε όλοι τις γνώμες μας.
Για να μετριάσουμε το κακό.
Πχ Προσπαθούμε να σηκώσουμε τις κυψέλες σε λάστιχα η τούβλα να αεριστούν.
Τα απομακρύνουμε από μέρη τοποθεσίες με πολύ υγρασία
Τα ξεχειμωνιάζουμε σε προσήλια.
Απομακρύνουμε τελάρα με ασφράγιστα μέλια.
Τα απομακρύνουμε από κουμαριές και αφαιρούμε τα κουμαρόμελα.
Αποφεύγουμε να τα δίνουμε σιρόπια και γενικά τροφές με πολύ υγρασία.
Καλή θα ήταν τροφοδοσία με ζυμάρι άχνη και μόνο μέλι καλής ποιότητος με σκόρδο η θυμόλη χωρίς νερό
Πολύ αργά την άνοιξη αφού η θερμοκρασία ανέβη αρκετά τότε δίνουμε μικρές ποσότητες σιρόπι με θυμόλη.
Παρακαλάμε το θεό να κάνη καλές μέρες να βγαίνουν να καθαρίζονται.
Όπου λέω λάθος διορθώστε με και συμπληρώστε και σεις ότι νομίζετε σωστό.
Μπράβο Σπύρο ωραίο θέμα άνοιξες.
Καλό τσίκνισμα.

melisettas είπε...

Ο ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΘΕΙΣ ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ ΚΑΝΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ.
ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ ΠΟΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΩΤΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ.

Σπύρος Σφήκας είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τα όσα γράφει ο Θεοδόσης πρέπει να λαμβάνουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που θα μας προφυλάξουν από την νοζεμίαση. Τώρα αν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε σοβαρό πρόβλημα αυτό που μου έχουν αφηγηθεί παλιότεροι μελισσοκόμοι είναι η απομάκρυνση των μελισσιών από το συγκεκριμένο σημείο και η μετακίνησή τους σε περιοχή με καλή νομή όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η χρήση μερικών χημικών σκευασμάτων το μόνο που κάνει είναι να διεγείρει το ένστικτο καθαρισμού των μελισσών, και άλλων να σταματάει τον πολλαπλασιασμό των σπορίων χτυπώντας στο νημάτιο τους (βλέπε fumidil-B).

Unknown είπε...

οι φωτογραφιες ειναι και οι δυο απο αρρωστο?

Yperaksia είπε...

Ένας πολύ καλός και γρήγορος οδηγός είναι εδώ http://scienceshop.gr/article.php?id=1625