Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

"Τέλος καλό-όλα καλά"

Η φετινή χρονιά ήταν αρκετά καλή κατά κοινή ομολογία πολλών μελισσοκόμων. Αυτό διαπίστωσα και εγώ όταν το τελευταίο τριήμερο ήμουν στο χωριό για να βγάλω το μέλι από τον δεύτερο τρύγο. Τα μελίσσια δουλέψανε αρκετά καλά και αυτό φάνηκε στις κερήθρες που ήταν ασφυκτικά γεμάτες.


Το μαχαίρι γλιστρούσε απαλά ξελεπίζοντας την κερήθρα αποκαλύπτοντας το πλούσιο μέλι που βρισκόταν μέσα σε αυτή.



Τα ξεγονιασμένα ανθόμελα του Μαΐου συνυπάρχουν στην ίδια κερήθρα με το μελίτωμα της βελανιδιάς αλλά και τα τελευταία ανθόμελα του καλοκαιριού, δίνοντας στο τελικό προϊόν ένα πλούσιο άρωμα και μια ξεχωριστή γεύση. Ένας έμπειρος μελισσοκόμος θα μπορέσει να διακρίνει την χαρακτηριστική γεύση (σε μικρό βαθμό) που άφησαν τα θυμάρια στο μέλι.


Μια μαγική εικόνα την στιγμή που βγαίνει το μέλι από την κερήθρα με την βοήθεια της φυγόκεντρου.


Το τελικό αποτέλεσμα ένα φυσικό μείγμα ανθόμελου και μελιτώματος.

Το σκούρο του χρώμα είναι απόδειξη ενός πολύ πλούσιου σε ιχνοστοιχεία μελιού.

Καλή συνέχεια στους συναδέρφους νομάδες μιας και για μένα η χρονιά τελείωσε ευχάριστα, εκτός και γίνει καμία «στραβή» με την σουσούρα!!!



8 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Πάντα τέτοια και καλύτερα.

İlhami Uyar είπε...

file moy kali doulıa

Taşkın ÖZŞAHİN είπε...

paylaşım için sağolun
Ευχαριστώ για κοινή χρήση

markos aliprantis είπε...

Σπύρο πάντα τέτοιες χρονιές να έχεις στα μελίσσια σου.

galifabee είπε...

Σπύρο μπράβο πάντα τέτοια και μια απορία το μελίτωμα με το ανθόμελο δεν μπορούν να συνυπάρχουν χωρίς ζέσταμα σε ένα μέλι λόγω της διαφορετικής τους πυκνότητας διαχωρίζονται αυτό με το μικρότερο ειδικό βάρος λογικά πάει στην κορφή στο ζέσταμα υπάρχει πρόβλημα καθώς καταστρέφονται κάποιες ουσίες η διατροφική αξία βέβαια δεν χάνεται αλλά χάνει αυτό το κάτι παραπάνω που κάνει στο μέλι την διαφορά τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν?

Σπύρος Σφήκας είπε...

Ευχαριστώ φίλοι μου ότι καλύτερο και σε εσάς.
Αλέξη κατά την εξαγωγή του μελιού στην μηχανή με την φυγοκέντριση επιτυγχάνουμε την τέλεια φυσική ανάμιξη αν πρόκειται για δυο ή και περισσότερα μέλια στην ίδια κερήθρα χωρίς να υπάρχει πρόβλημα διαχωρισμού τους στο μέλλον.
Τώρα αν θέλουμε να αναμίξουμε εμείς οι ίδιοι δυο μέλια (ανθόμελο με μελίτωμα) δεν το έχω δοκιμάσει για να σου πω τα αποτελέσματα αλλά ας μην γελιόμαστε εδώ υπάρχουν μάγειρες που ανακατεύουν ισογλυκόζες με μέλια αλλά και κάθε λογής εισαγόμενα μέλια χωρίς κανένα προβληματάκι, μάλλον θα πρέπει να ρωτήσουμε έναν από αυτούς

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Πάντα τέτοια.

ΞΗΡΟΜΕΡΟtimes είπε...

καλη δουλεια,παντα τετοια και καλυτερα.
υγεια για σενα και τα κοριτσια σου
ASTAKIOTIS