Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Αλκυονίδες, οι πρώτες επιθεωρήσεις- επεμβάσεις.

Ο Ιανουάριος ήρθε και μαζί του όπως κάθε χρόνο και οι αλκυονίδες ημέρες που φέτος δείχνουν να έχουν διάρκεια. Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες ξεκινούν για μένα οι πρώτες επιθεωρήσεις-επεμβάσεις στα μελίσσια μου. Αυτές αφορούν κυρίως δύο πράγματα την θεραπεία για την varroa και τον έλεγχο των αποθεμάτων τροφής. Στις αλκυονίδες μέρες τα μελίσσια είτε θα είναι ξεγονιασμένα είτε θα έχουν την μικρότερη έκταση σε γόνο και αυτό είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για την καταπολέμηση της varroa. Ας μην γελιόμαστε η varroa είναι ο νούμερο ένα εχθρός των μελισσιών μας, από εκεί ξεκινάνε όλα τα κακά και ένα μελίσσι με varroa δεν πρόκειται να κάνει προκοπή. Με βάση λοιπόν το ετήσιο πρόγραμμά μου για την καταπολέμηση της varroa τοποθετήθηκαν ταινίες Cumavar δυο σε κάθε δεκάρι μελίσσι και μια σε κάθε πεντάρι, και οι οποίες θα παραμείνουν εκεί για δεκαπέντε ημέρες καθαρίζοντας τα μελίσσια μου από την varroa. Στο κομμάτι των αποθεμάτων τροφής τα δυνατά μελίσσια δεν έχουν πρόβλημα σε αυτά όμως που θέλουν βοήθεια τοποθέτησα για πρώτη φορά φέτος μια καινούρια τροφή για μέλισσες βέλγικης προέλευσης με την ονομασία Fondabee. Είναι μια βανίλια υψηλού επιπέδου ανταγωνίστρια της Apifonda αλλά σε χαμηλότερη τιμή δεν συμφέρει όμως όταν έχεις να ταΐσεις πολλά μελίσσια αλλά ήταν μια καλή λύση μέχρι να ζυμώσω την δική μου.

6 σχόλια:

İlhami Uyar είπε...

We must be take care our hives,but if we have complete all preparations before winter season I beleive that we can get much more suıtıble positions.I wish without problems season,regards.

Exagono είπε...

10αρια,μωρε μπραβο.
Εδω θα δουμε 10αρια κατα τον Μαρτη.
Καλη επιτυχια.

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Σπύρο η fondabee φτιάχνεται από άτομα που αποχώρησαν από το εργοστάσιο της Apifonta στη Γερμανία.Είναι πολύ καλή τροφή και αξίζει να χρησιμοποιείται σε ορισμένα χρονικά διαστήματα π.χ. ανάπτυξη μελισσιών , οι σακχαρικές διασπάσεις των τροφών αυτών αποφέρουν εύκολη λήψη της τροφής.
Με το καλό να φτιάχνεις τη δική σου τροφή γιατί πραγματικά το κοστολόγιο είναι μεγάλο.

πατεντιάρης είπε...

Φτου - φτου να μη στα ματιάσουμε!
Εμείς έχουμε ακόμα δρόμο...

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Φτου - φτου κι απο μένα φιλαράκι (για το μάτι), κι εγώ με επτάρια οχτάρια είμαι !! Αλλά πάντα έτσι με θυμάμαι.

evangelos naxios είπε...

Ευχες για την νεα χρονια!
Σπυρο την απιφοντα την βρησκω κατω απο 1,50 ευρω το κιλο(δεν ξερω τωρα με τα νεα φπα),και η βελγικη και η γερμανικη εαν κανεις μεταφραση ειναι σκετη ζαχαρη.

Την ιδια ποιοτητα την εχει ο ευαγγελοπουλος με 1 ευρω το κιλο.

Εαν κανεις μονο σου......εγω εκανα με 140 ευρω 155 κιλα τροφη που εκτος απο ζαχαρη εχει και 20% προτεινη+θυμολη.....

για την κατηγορια των ετοιμων τροφων θα κερδισεις 33 λεπτα ανα κιλο,μιλαμε εαν αγορασεις του ευαγγελοπουλου που εχει 1 ευρω το κιλο.Εαν τωρα την συγκρινεις με την δικια σου,ειναι σαν να δινεις στα παιδια σου τσιπς αντι πατατες φουρνου.....