Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Αποφυγή υγρασίας

Σήμερα μετά από μια γρήγορη επίσκεψη στο χωριό και στα μελίσσια έμεινα ιδιαίτερα ευχαριστημένος. Το ρείκι είναι σε πολύ καλό σημείο ανθοφορίας και σε λίγες μέρες αν το αφήσει ο καιρός θα αρχίσει να δουλεύει. Η εικόνα στο μελισσοκομείο το ίδιο καλή, τα μελίσσια είναι βαρίδια από τον πολύ καλό φθινόπωρο με δύκιλα τελάρα κουμαριάς που θα πρέπει να αφαιρεθούν αν κάνει και δουλέψει σοβαρά το ρείκι, αλλιώς θα έχουμε συμπτώματα μπλοκαρίσματος και προδιάθεση σμηνουργίας. Θα αναφερθώ τώρα σε δυο πειράματα που έκανα φέτος για πρώτη φορά και τα αποτελέσματα αυτών. Φέτος λοιπόν άφησα τις πόρτες των κυψελών τελείως ανοιχτές για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και αυτό που διαπίστωσα σε όλα τα μελίσσια ήταν μηδαμινή υγρασία κάτω από τα καπάκια σε αντίθεση με άλλες χρονιές που οι πόρτες ήταν τοποθετημένες. Η αποφυγή της υγρασίας μέσα στην κυψέλη το χειμώνα πρέπει να είναι πρωταρχικός μας στόχος. Επίσης το κόλλημα που έβλεπα τα προηγούμενα χρόνια του κερόπανου με πρόπολη από τις μέλισσες πάνω στους κηρηθροφορείς, με συνέπεια την παρεμπόδιση κυκλοφορίας των μελισσών από τελάρο σε τελάρο, με οδήγησε στην τοποθέτηση δυο σχαρών όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Ανασηκώνοντας φέτος το κερόπανο αυτό που αντικρίζω είναι μια πιο άνετη κυκλοφορία στο σμήνος. Δεν ξέρω αν αυτό έχει κάποια θετικά αποτελέσματα στην διαχείμαση και λειτουργία του σμήνους αλλά το καταθέτω σαν παρατήρηση.

5 σχόλια:

SFAKA BEE είπε...

ΣΠΥΡΟ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ BLOGERS ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΙΣΙΜΕΣ ΙΔΕΕΣ ΣΟΥ ΜΕ'ΧΟΥΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΜΠΟΝΤΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΧΕΡΟΝΤΙΑ.Η ΣΧΑΡΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΥ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Γεια σου Σπύρο.
Βλέπω όλα και όλοι βιάζονται φέτος. Τα σπερδούκλια [ασφόδελοι] είναι σχεδόν στο τέλος οι αμυγδαλιές στο 10% αγρογκορτσιες άρχισαν να ανθίζουν και το ρείκι βλέπω έτοιμο. Κάποιοι δίνουν απλόχερα χώρο στα μελισσακια. Κάποιοι βάζουν και ανάμεσα στο γόνο καθαρές κηρήθρες . Κάποιοι ακόμα βάζουν και φύλα για χτίσιμο . Κάποιοι μέρα παρά μέρα αερίζουν τα τελάρα ψάχνοντας την βασίλισσα για γνωριμία. Όλα και όλοι ξέχασαν πως ακόμα είναι Φλεβάρης και έχει μόνον 21 .

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Γειά σου κι απο μένα Σπύρο, παρατήρηση και πειραματισμοί, αυτό είναι μελισσοκομία και απόκτιση εμπειρίας.

Ο κυρ Θεοδόσης "απο πάνω" έχει δίκιο , μόνο 21 έχει ο Φλεβάρης και σχεδόν όλοι βιαζόμαστε.

Unknown είπε...

Γεια σου Σπύρο αυτό με την σχάρα κάτω από τα κερόπανα δεν κατάλαβα σε τι μπορεί να βοηθήσει? τα κερόπανα τα καθαρίζεις καθόλου και πως χρησιμοποιείς τα ίδια κάθε χρόνο η πρέπει κάποια στιγμή να τα αλλάζουμε και υπάρχει το ενδεχόμενο τα κερόπανα να είναι φορείς ασθενειών και βάζοντας τα κερόπονα σε διαφορετικές κυψέλες να μεταφέρουμε ασθένειες καλά να περνάς εσύ και τα μελισσάκια σου.

Σπύρος Σφήκας είπε...

Αλέξη τα κερόπανα τα βράζω κάθε δύο χρόνια σε νερό και χλωρίνη.