Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Παγίδα σύλληψης αφεσμών.

Την άνοιξη μόνιμο πρόβλημα των μελισσοκόμων είναι η πρόληψη αλλά και η καταστολή της σμηνουργίας. Πολλές φορές όμως παρά τις προσπάθειές μας τα μελίσσια σμηνουργούν και τότε αν είμαστε παρόντες έχει καλώς μπορούμε να πιάσουμε τα γονίδια, αν όμως δεν είμαστε παρόντες τότε υπάρχει πρόβλημα. Πολλοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν άδειες κυψέλες με διάφορα αρώματα προσέλκυσης αφεσμών για να πιάνουν τα γονίδια που βγαίνουν όταν αυτοί απουσιάζουν από το μελισσοκομείο. Θα παρουσιάσω για το σκοπό αυτό μια αυτοσχέδια παγίδα όπως την έχω διαβάσει σε ένα τεύχος του Αγγλικού μελισσοκομικού περιοδικού Bee Craft (May 2005). Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι αυτά που φαίνονται στην παρακάτω φωτογραφία, χοντρός βαμβακερός σπάγκος, ένα ψαλίδι, μια μεγάλη βελόνα (σακοράφα), το πάνω μέρος ενός πλαστικού μπουκαλιού από αναψυκτικό, ένα στρογγυλό κομμάτι κόντρα πλακέ θαλάσσης διαμέτρου 15cm κάνοντάς του γύρο γύρο με ένα τρυπάνι τρύπες πάχους 4mm και 1,5cm απόσταση μεταξύ τους και ένα είδος ξύλινης χειρολαβής. Η βασική ύλη που θα χρησιμοποιήσουμε είναι τα ξερά βούρλα ή άχυρα. Στην αρχή της διαδικασίας και της πρώτης στροφής θα χρειαστούμε ένα άδειο ρολό τουαλέτας που θα μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε το δέσιμο των βούρλων στην ξύλινη βάση. Η παρακάτω φώτο βοηθάει στο να καταλάβουμε την όλη διαδικασία. Τα βούρλα τοποθετούνται μέσα στο πλαστικό χωνί το οποίο χρησιμεύει σαν οδηγός. Με την βοήθεια της σακοράφας συνεχίζουμε το πλέξιμο και το δέσιμο των βούρλων από την προηγούμενη στροφή και έτσι συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό και τροφοδοτώντας συνέχεια το χωνί με βούρλα και σφίγγοντάς τα δυνατά με το σπάγκο φτάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα ένα είδος κοφινιού που χρησιμεύει σαν παγίδα για την σύλληψη των αφεσμών. Αφού βιδώσουμε την ξύλινη χειρολαβή και αλείψουμε εσωτερικά την παγίδα με λιωμένο κερί μελισσών αυτή τοποθετείται σε διάφορα σημεία γύρω από το μελισσοκομείο. Η παγίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν μόνιμη παγίδα που θα πιάσει τον αφεσμό είτε και σαν εργαλείο μεταφοράς ενός είδη πιασμένου αφεσμού από ένα κλαδί στην παγίδα και μετά στην κυψέλη. Στην δεύτερη περίπτωση η παγίδα τοποθετείτε κοντά ή πάνω από τον αφεσμό και όταν εισέλθει αυτός και φωλιάσει μέσα τότε μεταφέρουμε την παγίδα με την χειρολαβή και τινάζουμε τον αφεσμό στην οριστική του κυψέλη. Στο άρθρο αναφέρετε ότι μέσα σε έξι χρόνια με μία παγίδα μελισσοκόμος έχει συλλέξει πάνω από 100 γονίδια.

8 σχόλια:

meli elikon είπε...

Σπύρο καλησπέρα!
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα και πολύ ωραία παρουσίαση. Μπράβο!
Μια απορία μονάχα. Γιατί να μπει κανείς στην διαδικασία να φτιάξει αυτό το καλάθι και να μην χρησιμοποιήσει άδεια κυψέλη με άρωμα προσέλκυσης?

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ , ΜΠΡΑΒΟ!!!

μελισσομαντρι είπε...

Σπύρο καλυσπέρα.Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση.Σε όσους αρέσουν οι κατασκευές και έχουν χρόνο είναι ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους.

MELITASOS είπε...

Πολύ καλή ιδέα για κατασκευή.
Εγώ φτιάχνω παγίδες με χαρτοκούτια απο χαρτί φωτοτυπίας και τα επενδύω με αυτοκόλητο διάφανο που βάζουμε στα βιβλία.

Mesologgi bee είπε...

Σπύρο η κατασκευή σου είναι καταπληκτική. Θα με προλαλήσαντα ότι αρκεί κυψέλη με άρωμα (το έκανα με επιτυχία)

ΝΕΚΤΑΡΟΚΥΝΗΓΟΣ είπε...

Εκτός απο το spray έλξης αφεσμών που κοστίζει πολύ, τι άλλο παρασκεύμασμα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος?

Επόπτης είπε...

πολύ ωραίο

oikomell είπε...

γεια σου ρε σπυρο με τα ωραια σου και τα ψαγμενα σου.σε ευχαριστουμε που μας ενημερωνεις για τα αρθρα σε ξενα περιοδικα .να σου πω και εγω την δικια μου προταση.κραταμε τα κουτια που εχουν μεσα τα φυλλα απο κερι και στο πισω μερος τους στερεωνουμε με συρμα ενα παλιο κομματι κερυθρας,αντι να την λιωσουμε δηλαδη την βαζουμε μεσα στο κουτι,μετα τυλιγουμε ολο το κουτι με ναιλον ωστε να μην λιωσει αν βρεξει και μπροστα ανοιγουμε μια τρυπα σκιζοντας το κουτι οπου χρησιμευει και σαν σανιδα πτησης.αν θελουμε ψεκαζουμε την παλια κεριθρα με αρωμα και την κρεμαμε στο δεντρο.110% επιτυχια καντε το και θα με θυμαστε.........