Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Πτήσεις προσανατολισμού

Η εργάτρια μέλισσα προτού γίνει συλλέκτρια, βγαίνει από την κυψέλη και κάνει ορισμένες πτήσεις, για να απομνημονεύσει το χρώμα, τη μορφή και την θέση της κατοικίας της καθώς και τα χαρακτηριστικά σημάδια της γύρω περιοχής. Οι πτήσεις αυτές γίνονται ομαδικά και κυρίως στις ηλιόλουστες ημέρες και στις πιο ζεστές ώρες της ημέρας όπου πολλές νεαρές μέλισσες πετούν μαζί για 3-5 λεπτά, μπροστά από την είσοδο της κυψέλης, έχοντας το κεφάλι τους στραμμένο σταθερά προς αυτή. Η πρώτη πτήση γίνεται σε ηλικία μιας εβδομάδας και συνοδεύεται από την πρώτη κένωση του εντέρου τους. Ακολουθούν μερικές πτήσεις ακόμη, που γίνονται στην ηλικία των δύο εβδομάδων. Παρά τις πτήσεις αυτές, ένα μέρος των εργατριών παραπλανάτε και μπαίνει σε ξένες κυψέλες, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των μελισσών, είναι νεαρές μέλισσες ηλικίας 6-13 ημερών. Παραθέτω λοιπόν ένα βιντεάκι από τις πτήσεις αυτές όπως έτυχε να διαδραματίζονται μια από αυτές τις ημέρες στα μελίσσια μου.

7 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Σπύρο είναι αυτό που λέω εγώ (και όχι μόνο)χορός της χαράς ο μοναδικός έξω από την κυψέλη.Δεν θυμάμαι πάντως νομίζω οτι το ξανάγραψα κάπου.

giannis kazanis είπε...

Έτσι είναι σπύρο οι μέλισσες. Εκπαιδεύονται και αυτές χωρίς να κάνουν καταλήψεις.

Spyros είπε...

μοναδικό βίντεο! εύγε!

IxNiLaTiS είπε...

Α μπράβο !!!
Αυτό έψαχνα να βρώ, γιατί είχα παρατηρήσει το φαινόμενο. Κοίτα εδώ :
http://ixnilatis33.blogspot.com/2009/08/blog-post_11.html

IxNiLaTiS είπε...

οκ, τώρα το είδα οτι τελικά το είχες πεί και στο δικό μου. Δεν είχα όμως καταλάβει τι ακριβώς εννοούσες. Εδώ τα είπες αναλυτικά και το κατάλαβα :)
Να είσαι καλά :)

Beekeeper είπε...

σουπερ. ευχαριστούμε, πολυ κατατοπιστικό. Προσωπικά μου έλυσες ενα δυο σημαντικές απορίες!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα,
και εγω την ιδια κινητικοτητα ειδα σε ενα απο τα τεσσερα μελισσακια μου
και φοβηθηκα μηπως ηταν λεηλασια
ευχαριστω πολυ με τις δημοσιευσεις σας που παντα ειναι πολυ χρησιμες