Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Fumagilin B vs Nosema ceranae

Η καινούρια μορφή νοζεμίασης Nosema ceranae που πλήτει και την ελληνική μελισσοκομία , δημιουργώντας σημαντική μείωση της δυναμικότητας αλλά και ολική απώλεια των μελισσοσμηνών , συνεχίζει το καταστροφικό έργο της. Τα μελίσσια που έχουν προσβληθεί από την Nosema ceranae δεν δείχνουν κανένα μακροσκοπικό σύμπτωμα όπως διάρροιες ή ψόφιες μέλισσες αλλά ο μελισσοκόμος πηγαίνοντας στα μελίσσια του μια ωραία ημέρα παρατηρεί σημαντική μείωση στον πληθυσμό των ακμαίων μελισσών του. Η μόνη σίγουρη μέθοδος για την διαπίστωση της Nosema ceranae είναι ο έλεγχος στο μικροσκόπιο μερικών συλλεκτριών που μαζεύονται από την σανίδα πτήσης. Από τον αριθμό των σπορίων που βλέπουμε σε κάθε οπτικό πεδίο μπορούμε να κρίνουμε και τον βαθμό προσβολής των μελισσών μας από την νοζεμίαση. Γι αυτό το λόγω παραθέτω έναν πίνακα από όπου φαίνεται η συσχέτιση σπορίων στο οπτικό πεδίο με αυτά στο μεσαίο έντερο της μέλισσας.
Ένας αριθμός τεσσάρων εκατομμυρίων σποριών σε κάθε μέλισσα την καθιστά φυσιολογική από εκεί και πάνω αρχίζουν τα δύσκολα. Το fumagilin B είναι ένα απο τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν την Nosema ceranae καταστρέφοντας όχι τα σπόρια αλλά την βλαστική μορφή αυτών. Στα πλαίσια λοιπόν του ελέγχου στο μικροσκόπιο αποφάσισα να προχωρήσω στην εφαρμογή του fumagilin B στα μελίσσια μου με την μέθοδο της διαβροχής. Μετά από έρευνα στο διαδίκτυο αλλά και σε ξένα μελισσοκομικά περιοδικά βρήκα τρεις δόσεις φαρμάκου. Δόση 30mgr φαρμάκου που προκύπτει με την προσθήκη 60gr fumagilin B σε 10lt σιρόπι 1/1 , δόση 75mgr φαρμάκου που προκύπτει με την προσθήκη 150gr fumagilin B σε 10lt σιρόπι 1/1 και δόση 120mgr φαρμάκου που προκύπτει με την προσθήκη 240gr fumagilin B σε 10lt σιρόπι 1/1. Εγώ επέλεξα να χορηγήσω τέσσερις φορές ανά εβδομαδιαία διαστήματα μια ποσότητα 100ml για κάθε δεκάρι μελίσσι της πρώτης δόσης των 30mgr. Η εφαρμογή γίνεται με την βοήθεια μιας ψεκαστήρας πίεσης ρυθμίζοντας το μπέκ σε ψιλή διαβροχή. Απαραίτητα εργαλεία επίσης είναι η ζυγαριά ακριβείας και το θερμόμετρο. Το δεύτερο είναι απαραίτητο γιατί το fumagilin B διαλύεται πρώτα σε μικρή ποσότητα νερού που δεν υπερβαίνει τους 30C και μετά στο σιρόπι.

18 σχόλια:

Ναπολέων είπε...

Καλημέρα Σπύρο.

Στο πινακάκι που έχεις το field of view είναι όλη η επιφάνεια που βλέπεις στο μικροσκόπιο; Αυτή επιφάνεια είναι ίδια σε όλα τα μικροσκόπια για τη μεγέθυνση x400; Μήπως ξέρεις την έκταση αυτής της επιφάνειας; Υπάρχουν έτοιμα τζαμάκια με κάναβο τετραγώνων πάνω στα οποία βάζοντας το δείγμα να μπορείς να μετρήσεις τα σπόρια ανά τετράγωνο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

melisettas είπε...

ΤΟ FUMUGILIN B ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΒΡΟΥΜΕ

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Σπύρο μου αρεσει πολύ ο μελισσόκηπος που έχεις στην αρχή , φοβερά όμορφος. Θέλω νά ναι άνοιξη, μεσημεράκι ,να κάθομαι σε μιά σκιά και να ακούω το ζουζούνισμα τους.

Σπύρος Σφήκας είπε...

Ναπολέων όταν μιλάμε για το οπτικό πεδίο ενός μικροσκοπίου εννοούμε ότι βλέπουμε την κάθε χρονική στιγμή και μόνο αυτό και όχι όλη την επιφάνεια του δείγματος πάνω στην αντικειμενοφόρο η οποία είναι ίδια σε όλα τα μικροσκόπια στην μεγέθυνση Χ400. Τα τζαμάκια που λές παραπέμπουν στην μέθοδο μέτρησης με αιματοκυτόμετρο η οποία είναι πιο ασφαλής και στην οποία για ένα μέσο όρο πάνω από 5.5 σπορίων ανά τετράγωνο η μέλισσα περιέχει περισσότερα από 22 εκατομμύρια σπόρια. Δεν ξέρω αν πουλάνε και πού τέτοια τζαμάκια. Κώστα το φάρμακο το προμηθεύτηκα από την Αμερική από την dadant.com

Σπύρος Σφήκας είπε...

Κώστα οι ζαγάδες αυτές λέγονται μέχρι και σήμερα μελισσομάντρι γιατί φιλοξενούσαν μελίσσια (κουβέλια) από τον προπάππου μετέπειτα τον παππού αργότερα τον πατέρα μου και σήμερα εμένα. Εύχομαι την άνοιξη να κάνεις ένα ταξιδάκι προς τα μέρη μου να κάτσουμε στην αυλή να φάμε έναν κόκορα της κυρά Μαρίας (μαμάς) να πιούμε το κρασάκι μας και να αγναντεύουμε τις μέλισσες να χάνονται στην αγκαλιά του Εύηνου!!!

İlhami Uyar είπε...

I think you apply new medicines,if you share results I will be very happy.Best wishes

Ναπολέων είπε...

Για την επιφάνεια που βλέπεις μέσα από το προσοφθάλμιο φακό ήθελα να πω και εγώ Σπύρο. Οπότε δε χρειάζομαι τα τζαμάκια με το κάναβο αλλά θα προσπαθήσω να τα βρω για επιβεβαίωση. Έχω παραλάβει το μικροσκόπιο που παρήγγειλα αλλά δεν βρήκα χρόνο να το χρησιμοποιήσω ακόμη.

Πραγματικά, χάρμα οφθαλμών είναι το μελισσομάντρι σου. Σκέτη ζωγραφιά.

melisettas είπε...

ΣΠΥΡΟ ΘΑΛΩ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΝΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΣ
ΤΟ ΤΗΛ ΜΟΥ 6976774151

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Ρε παιδιά όλα καλά! αλλά το fumagilin B είναι εγγεκριμένο; Ο Ευαγγελάτος τι φταίει μετά;
Δεν φτάνει που κάνετε τις εφαρμογές σας πρέπει να τις αναρτήσετε κι όλας;
Συγνώμη για το ύφος , αλλά πολλά τραβάει ο κλάδος τον τελευταίο καιρό . Να βάλουμε και άλλα στο κεφάλι μας;
Αν έχετε πρόβλημα με την ΝΟζεμίαση υπάρχουν τα σκόρδα και η θυμόλη.
ΕΛΕΟΣ!!!

Υ.Γ.
Καλό είναι η ανάρτηση να ακυρωθεί.

Σπύρος Σφήκας είπε...

Γιάννη σε σχετική ανάρτηση στις 3 Σεπτεμβρίου με ρωτούσες από πού και πόσο, ο λόγος? Ενημερωτικά υπάρχουν πληροφορίες ότι από του χρόνου θα κυκλοφορήσει και πάλι στην αγορά κάτι ανάλογο που έγινε και στην Ισπανία.

Σπύρος Σφήκας είπε...

Θα ήθελα να συμπληρώσω και να κλείσω με αυτό. Σκοπός δημιουργίας του blog ήταν όχι μόνο να προβάλλω τις μελισσοκομικές μου δραστηριότητες αλλά και να μοιραστώ με συναδέλφους μελισσοκόμους πληροφορίες, ιδέες και γνώσεις τόσο ως ένας ανήσυχος μελισσοκόμος αλλά και ως τεχνολόγος γεωπόνος. Έτσι λοιπόν σε αυτή την ανάρτηση αναφέρομαι σε κάτι στο οποίο μιλάνε έμμεσα όλοι οι καθηγητές και τα ερευνητικά εργαστήρια και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι το fumagilin B είναι το μόνο φάρμακο που καταπολεμά με μεγάλη επιτυχία την Nosema ceranae. Με αυτή λοιπόν την ανάρτηση δίνω πληροφορίες στον απελπισμένο μελισσοκόμο που βλέπει το ζωικό του κεφάλαιο να χάνεται από την καινούρια καταστρεπτική αυτή μορφή νοζεμίασης, στον μελισσοκόμο αυτόν που του έχουν προτείνει να δοκιμάσει στα μελίσσια του κάθε λογίς χημικό σκεύασμα (Esb3,Tylan κ.ά.) μέχρι και χυμό αλόης. Εύχομαι η πολιτεία να ακούσει τις φωνές των μεγάλων μελισσοκομικών συλλόγων και συνεταιρισμών αλλά και των απλών μελισσοκόμων και να εγκρίνει την επανακυκλοφορία του fumagilin B κάτι άλλωστε που μπορεί να κάνει παρά τις κοινοτικές οδηγίες, κάτι ανάλογο που έγινε και στην Ισπανία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Σπύρο όπως αναφέρεις η νοζεμίαση έχει δημιουργήσει προβλήματα στον κλάδο. Θορυβημένος από τις φήμες έστειλα δείγματα στο ΑΠΘ.
Ο Θρασυβούλου που έκανε την ανάλυση των δειγμάτων ήταν καθησυχαστικός για όλα τα δείγματα 19 , πλην ενός που είχε σχετική προσβολή.
Σε αναζήτηση λύσης και θεραπείας κοίταζα τα πάντα.
Πάντως προσωπικά σε εμένα ο καθηγητής κος Θρασυβούλου συνέστησε ΜΟΝΟ θεραπεία με θυμόλη την οποία και εφάρμοσα προληπtικά σε όλα τα μελίσσια.
Μάλιστα σε έρευνες σε Τουρκικό πανεπιστήμιο η θυμόλη είχε καλύτερα αποτελέσματα από το fumidil!
Να σημειώσω επίσης πως με απέτρεψε από το fumidil επισημένοντας μου την παρανομία .
Μην ξεχνάς πως στο blog δεν μπαίνουν μόνο μελισσοκόμοι ή αν θες ακόμα ακόμα μπαίνουν και μελισσοκόμοι που αγαπούν τους δημοσιογράφους περισσότερο από τους συναδέλφους.
Και επειδή για περισσότερα από 10 χρόνια έβγαζα το ψωμί μου δημοσιογραφόντας να ξέρεις πως ο καλύτερος μπούσουλας του δημοσιογράφου είναι ένας άνθρωπος του κλάδου.

Ναπολέων είπε...

Γιάννη που μπορούμε να βρούμε την έρευνα του Τουρκικού πανεπιστημίου.

Σπύρος Σφήκας είπε...

Γιάννη ποτέ και κανένας καθηγητής δεν θα σου συστήσει κάποιο μη εγκεκριμένο φάρμακο, έτσι λοιπόν καλά έκανε ο κύριος Θρασυβούλου και σου μίλησε για την θυμόλη. Το ίδιο έκανε και σε μένα την περασμένη άνοιξη όταν τα μελίσσια μου είχαν σοβαρό πρόβλημα. Σε συνέντευξή του όμως στις 21/05/2008 (βλέπε ανάρτηση 3 Σεπτεμβρίου) μιλάει εμμέσως πλην σαφώς για το Fumagilin B χωρίς να το κατονομάζει. Η θυμόλη ναι υπόσχεται πολλά (μπορεί να καταστρέψει και τα σπόρια) αλλά ως προληπτικό κυρίως μέσο και σε συγκεντρώσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που συστήνονται. Απαιτείτε όμως η ύπαρξη μιας μεγάλης αποθηκευμένης ποσότητας σιροπιού (6-8lt) εμπλουτισμένου με θυμόλη έτσι ώστε να μπορεί η θυμόλη να λειτουργεί προληπτικά. Όταν τα μελίσσια σου χάνονται δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα με το Fumagilin B. Επειδή όμως από ότι βλέπω σκέφτεσαι ακόμη και ως δημοσιογράφος θα σου πω και εσένα αλλά και σε οποιονδήποτε επίδοξο δημοσιογράφο αναζητεί θέμα ότι η εφαρμογή του Fumagilin B έγινε μετά τον τελευταίο τρύγο του φθινοπώρου για να σταματήσει η απώλεια του ζωικού κεφαλαίου (πράγμα και το οποίο έγινε). Από εκεί και πέρα έχω ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης των μελισσιών μου και η αρχή έγινε με το λιώσιμο όλων των κερηθρών της αποθήκης και θα ακολουθήσει στις αρχές της άνοιξης η μετάγγιση των μελισσιών σε απολυμασμένες κυψέλες καθώς επίσης και η προσθήκη μόνο τεχνιτών φύλλων κερήθρας. Ένα δαπανηρό και χρονοβόρο πρόγραμμα του οποίου τα όποια θετικά αποτελέσματα τα δημοσιευθούν μέσα από σχετικές αναρτήσεις.

Σπύρος Σφήκας είπε...

Ναπολέων αν θυμάμαι καλά αποτελέσματα της έρευνας αυτής έχουν δημοσιευτεί σε παλαιότερο τεύχος του American Bee Journal, θα ψάξω και θα σου πω.

Arıcı 07 είπε...

Ne Harika bir arılık.Bravo.Biz ne kadarda uzaktayız.Kolay gelsin

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

για τα ανλυτικά αποτελέσματα δεν ξέρω . Αναφορά στην εν λόγω έρευνα έγινε σε προηγούμενο τεύχος μελισσοκομικού περιοδικού . Δεν θυμάμαι αν πρόκειτε για το "βήμα" ή την "επιθεώρηση!
Σπύρο σου εύχομαι να ξεπεράσεις το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις .
Προσφάτος στο Μελισσοκομικό Βήμα δημοσιεύτηκε άρθρο μελισσοκόμου από την Δ.Ελλάδα , σύμφωνα με τον οποίο , η διάσωση των σμηνών του έγινε με την συστηματική χορήγηση σιροπιού με χυμό σκόρδου. Για κοίταξε λίγο το θέμα . Φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάλυση του θέματος.

Arıcı 07 είπε...

bLOGS LİNKS:http://arc07.blokspot.com
ARICI 07 ANTALYA.