Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Πλαστική κηφηνοκηρήθρα

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για την ορθολογική καταπολέμηση της βαρρόα με διάφορα μέσα. Το ερέθισμα ήρθε τον τελευταίο καιρό και με την σκέψη να μεταπηδήσω στην βιολογική μελισσοκομία άρχισα να ψάχνομαι τι όπλα θα μπορώ να χρησιμοποιήσω εναντίον  της βαρρόα όταν κάνω αυτή την στροφή. Η προτίμηση της βαρρόα στον κηφηνογόνο για αναπαραγωγή είναι γνωστή, έτσι η απομάκρυνση αυτού συντελεί στην μείωση της προσβολής. Η βιβλιογραφία αναφέρει διάφορα ποσοστά μείωσης της προσβολής με την απομάκρυνση κηφηνογόνου, εγώ όμως θέλησα να το δοκιμάσω και στην πράξη. Αγόρασα λοιπόν από την εταιρία Mann Lake μερικές πλαστικές κηφηνοκηρήθρες. Οι κηρήθρες είναι κατασκευασμένες από την εταιρία Pierco είναι κερωμένες και η ποιότητα κατασκευής είναι εμφανής κάτι άλλωστε για το οποίο είχα γράψει και σε παλιότερη ανάρτησή μου. 


Η δοκιμή θα γίνει την άνοιξη όταν θα τοποθετηθούν στα μελίσσια για να χτιστούν και γεννηθούν και μετά αφαιρεθούν για να ξυστούν με μια πλαστική σπάτουλα απομακρύνοντας την όποια παγιδευμένη βαρρόα βγάζοντας έτσι τα δικά μου συμπεράσματα. Σε αντίθεση με τις κέρινες κηφηνοκηρήθρες που είναι μιας χρήσεως αυτές μπορώ να τις χρησιμοποιήσω πολλές φορές και κάθε χρόνο εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Και για τους πολύ ψαγμένους η πλαστική κηφηνοκηρήθρα είναι ένα καλό εργαλείο για όποιον κάνει κηφηνοτροφία και σοβαρή βασιλοτροφία.        

10 σχόλια:

Koutsoukos Kostas είπε...

Γεια χαρά Σπύρο, δεν θυμάμαι αν το ξανά συζητούσαμε μαζί για ένα αντίστοιχο έτοιμο πλαίσιο, που σκότωνε με ηλεκτρισμό τα ακάρεα (εξοικονομώντας το χρόνο της κατάψυξης.) Ρίξε μια ματιά, μπορεί να σε ενδιαφέρει.

www.mitezapper.com

Ανώνυμος είπε...

ΣΠΥΡΟ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΙΜΗ

ΚΟΥΡΣΟΥΜΗΣ είπε...

Γιατι να καταστρεφεις μια κηρηθρα απο κερί???δεν ειναι μιας χρησεως!!! στην καταψυξη την βαζεις για 24 ωρες και μετα την ξυνεις λιγο και την ξανατοποθετεις στο μελισσι και την καθαριζουν οι μελισσες.και μετα μπορει να χρησιμοποιηθει παλι και για μελι. Αν θυμάμαι καλα το φυλο κηφηνοκηρηθρας κοστιζει γυρο στα 1,5Ε. Για αυτα τα πλαστικα ειμαι κατα γιατι δεν ξερω κατα ποσο την πιανουν οι μελισσες για να χτυσουν.

Σπύρος Σφήκας είπε...

Φίλε Κώστα ναι το ξέρω αυτό που λες.
Εγώ δεν μίλησα για κατάψυξη. Με την πλαστική βγάζω από το μελίσσι το πλαίσιο το ξύνω μέχρι την βάση του με μια πλαστική σπάτουλα μαζεύω το κερί-γόνο για λιώσιμο και το χρησιμοποιώ σε ένα λεπτό πάλι. Δεν τρέχω ούτε σε καταψύκτες ούτε βάζω τις μέλισσες μου να πετάξουν τον παγωμένο γόνο έξω.
Τιμή 3 δολάρια η μία με πολλά μεταφορικά.
1.42 Ενημερώσου για τις εισαγόμενες πλαστικές, τα έχουμε πει από εδώ μέσα.

Taşkın ÖZŞAHİN είπε...

bloğunzu çok güzel arıcılıkta başarılar dilerim

galifabee είπε...

Σπύρο υπάρχει η αίσθηση ότι η μέλισσα χτίζει αποτελεσματικά τα πλαστικά πλαίσια όταν είναι όλα πλαστικά διαφορετικά προτιμούν αυτά με το κερί και τα πλαστικά δεν τα χτίζουν το ίδιο καλά ισχύει αυτό?

Βαγγέλης Ζλατίντσης είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση. Ευχαριστούμε πολύ.

Σπύρος Σφήκας είπε...

Αλέξανδρε εγώ έχτισα τα πλαστικά ανάμεσα σε κέρινα και χωρίς τροφοδοσία μια χαρά. Γενικότερα όμως πρέπει να χτίζουμε όταν από έξω υπάρχει δουλειά.

Koutsoukos Kostas είπε...

Aκούγεται ενδιαφέρον Σπύρο και λογικό. Εξάλλου αν ζυγίσεις την εργασία, στη μια περίπτωση να χτίσει πάλι στο πλάστικό, στην άλλη να κατσει να καθαρίσει τις νερκες απο το κατεψυγμένο, ακούγεται πιο λογικό αυτό που κάνεις.

Ανώνυμος είπε...

γιατι ρε παιδες ακουγετε λογικο, το χρονο και το μελι που θα καταναλωσουν για να ξανακτισουν το τελαρο τα κοριτσια δεν το λαμβανουμε υποψιν ?? και σου μενει το τελαρο για περισσοτερο μελι
νικολας θεσσαλονικη