Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Πλαίσιο σμηνουργίας και όχι μόνο




Το πιάσιμο αφεσμών την άνοιξη δεν με προβληματίζει καθόλου για την πορεία τους μιάς και τα χρησιμοποιώ για την ενίσχυση αδύνατων μελισσών ή ακόμη και παραφυάδων. Αυτό το πετυχαίνω με την κατασκευή ενός χωρίσματος όπως αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία. Ένα κόντρα πλακέ θαλάσσης πάχους 1εκ και διαστάσεων όσο της κυψέλης με μια τρύπα στο κέντρο καλυμμένη με μελισσοκομική σήτα και στις δύο πλευρές. Περιμετρικά ένα πυχάκι διαστάσεων 2Χ1 εκ το οποίο αφήνει μια νέα έξοδο για τις μέλισσες στη μια πλευρά. Η χρήση αυτού του χωρίσματος κρατά τις μέλισσες στα δυο τμήματα χωριστά. Έτσι μπορώ αν θέλω να τοποθετήσω ένα καινούριο γονίδι πάνω από ένα αδύνατο μελίσσι που δεν τραβάει ή σε μια παραφυάδα που έχει αρχίσει και γεννάει ή ακόμη και σε ένα άλλο γονίδι. Όταν γεννήσει η βασίλισσα σε 5-6 πλαίσια τότε το ενώνω με την μέθοδο της εφημερίδας επιλέγοντας αν θέλω πια μάνα θα κρατήσω με αποτέλεσμα να έχω ένα παραγωγικό διώροφο μελίσσι. Με το χώρισμα αυτό μπορώ να κόψω και παραφυάδα πάνω από το μητρικό μελίσσι δίνοντας της ώριμο βασιλικό κελί ή αφήνοντας την να βγάλει μόνη της , και τότε ή το ενώνω με την εφημερίδα και αλλάζω την μάνα επι τόπου ή το κόβω δίπλα και φτιάχνω άλλο ένα μελίσσι. Η είσοδος του χωρίσματος πρέπει κανονικά να είναι αντίθετη με αυτή της κάτω κυψέλης αλλά έχω βάλει ένα χαρτονάκι πρόχειρα για σανίδα πτήσης για λίγες μέρες και έχω βάψει το χώρισμα με διαφορετικό χρώμα έτσι δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα..

6 σχόλια:

melitis ΠΗΝΕΙΑΣ είπε...

ωραία τα λες.χαιρετώ.άλλες κατασκευές έχεις;.και γιατί θαλάσσης;

markos aliprantis είπε...

Πάντως εγώ τα σμάρια τα αφήνω σε καραντίνα και μακρυά απ΄τα μελισσοκομεία μου μέχρι να κλείσει η νέα μάνα γόνο από φόβο μήν έχει κάποια ασθένεια του γόνου.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Καλό μου φαίνεται.
Καλημέρα.

Spyros είπε...

Είναι μία παραλλαγή του διαφράγματος SNELGROVE, να και κάποιος που το χρησιμοποιεί!!!

trikalinos-Trikala Greece είπε...

Μπράβο Σπύρο,όταν έχεις χρόνο μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά.....,διαφορετικά τις βάζεις σ'ότι βρείς μπροστά σου και τις λές ένα "ζήστε όπως μπορείτε" και ...χαίρεται!

ariciahmet είπε...

φτου να μη σε βασκάνω

καλός, καλά, καλώς