Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Βράσιμο κυψελών σε λινέλαιο







Μετά το στοκάρισμα με ξυλόκολλα και πριονίδι ήρθε η ώρα να βράσουμε τις κυψέλες (σήμερα τις κινητές βάσεις) στο λινέλαιο, απαραίτητη εργασία αν θέλουμε ο εξοπλισμός μας να μην σαπίσει εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα αλλά και της εσωτερικής υγρασίας της κυψέλης. Για το σκοπό αυτό έχω κατασκευάσει ένα δοχείο από γαλβανισμένη λαμαρίνα διαστάσεων 61x45x45 και το έχω γεμίσει με σκέτο λινέλαιο (ωμόν λινέλαιο ΙΛΟΖΑ). Είναι ένα φυτικό προϊόν λίγο ακριβό, αλλά είναι το καλύτερο λάδι για να συντηρεί το ξύλο και προπάντων να μην δημιουργεί κανένα πρόβλημα στις μέλισσες. Το λινέλαιο το ζεσταίνω με την βοήθεια μίας φιάλης προπανίου και όταν φτάσει σε θερμοκρασία 110C βουτάω σε αυτό τις κινητές βάσεις και τις κρατάω εκεί για επτά λεπτά με την βοήθεια ενός κομματιού μεταλλικού ήτα. Σε αυτή τη θερμοκρασία το λινέλαιο γίνεται λεπτόρρευστο εισχωρεί πολύ βαθιά στο εσωτερικό του ξύλου αλλά ταυτόχρονα στεγνώνει και πολύ γρήγορα χωρίς να ξερνάει στο μέλλον. Είναι δε φανερό με τον τρόπο που αφρίζουν οι βάσεις μέσα στο καυτό λινέλαιο η καλή δουλειά που γίνεται. Μετά το βράσιμο οι βάσεις τοποθετούνται για δύο εβδομάδες σε αεριζόμενο και στεγανό χώρο για να στεγνώσουν και είναι έτοιμες να βαφτούν με χρώμα.

3 σχόλια:

chaniabee είπε...

και κάνει την ίδια δουλειά με την παραφίνη??? το έχεις ελέγξει??

Σπύρος Σφήκας είπε...

Παντελή δεν έχω συγκριτικά στοιχεία για να σου πώ αλλά τόσα χρόνια έχω μείνει ευχαριστημένος. Εξάλλου με την παραφίνη οι κυψέλες πρέπει να βαφτούν αμέσως μετά το βράσιμο γιατί αλλιώς το χρώμα δεν κολλάει.

pispirigos21 είπε...

Σπυρο ενας αρτινος μου ειπε οτι μαζι με το λινελαιο βαζουν και λιγο πετρελαιο.Εχει λεει καλυτερα αποτελεσματα γιατι βοηθαει να φευγει η υγρασια απο το ξυλο.Δεν το εχω δοκιμασει απλα το αναφερω μηπως καποιος αλλος φιλος εχει εμπειρια απο αυτο και μας διαφωτηση καλυτερα.