Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Εφαρμογή οξαλικού οξέος (video)

Οι πολύ χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών οδήγησαν τα μελίσσια στο να ξεγονιάσουν. Ξεγονιασμένα μελίσσια σημαίνει η καλύτερη ευκαιρία για τον μελισσοκόμο στην μάχη κατά του βαρρόα. Η επιλογή του οξαλικού οξέος είχε ξαναγίνει πριν μερικά χρόνια κάτω από τις ίδιες συνθήκες έτσι ήταν κάτι στο οποίο υπήρχε η σχετική εμπειρία. Μετά την επιτυχημένη φθινοπωρινή θεραπεία με Amivar 500 η εφαρμογή του οξαλικού οξέος στόχευε στα τυχερά εκείνα βαρρόα που μπόρεσαν να επιζήσουν αφού κανένα φάρμακο δεν έχει 100% αποτελεσματικότητα. Έτσι σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος και τα ξεγονιασμένα μελίσσια (μιας και μόνο τότε έχει υψηλή αποτελεσματικότητα) το οξαλικό οξύ είναι μια καλή επιλογή. 
Η επέμβαση με οξαλικό οξύ μια και μοναδική σε όλη τη χρονιά σε ξεγονιασμένα μελίσσια και αναλογία 35 gr οξαλικού οξέος σε 1 lt σιροπιού 1:1 με 5 ml ανάμεσα σε κάθε πλαίσιο πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα 2.5 Kgr ζάχαρη και 2.5Kgr αποσταγμένο χλιαρό νερό ανακατεύονται για να δώσουν 4 lt χλιαρό σιρόπι στο οποίο προσθέτω 140 gr οξαλικό οξύ μια ποσότητα που φτάνει για 90 μελίσσια περίπου. Η εφαρμογή εύκολη αφού με την χρήση του δοσομετρητή ψεκάζω και γεμίζω αυτόματα 5 ml που χρειάζομαι ανάμεσα σε κάθε πλαίσιο πληθυσμού.
Και ένα βιντεάκι με την όλη διαδικασία!


16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατι επιλεγουμε απεσταγμενο νερο?

Ανώνυμος είπε...

Ισως αφηνει υπολειματα το amivar και το οξαλικο,οταν εφαρμοζονται τοσο συντομα στην κυψελη.

ΛΑΘΥΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ είπε...

Καλησπέρα και καλές γιορτές να έχουμε.
Ιδανική η συσκευή ενστάλαξης (η χειρολαβή).Ψάχνομαι πολύ καιρό για να βρω κάτι τέτοιο.Πού το προμηθεύτηκες; Το εφαρμόζω τρεις χρονιές και οι σύριγγες δεν βολεύουν ;)

Unknown είπε...

Εφαρμόστε το Δεκέμβριο ?¿?

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΜΠΡΟ η συσκευή έχει 45Ε συν τα μεταφορικά

Ανώνυμος είπε...

Δες την συσκευή στο παρακάτω site: http ://www.melissoefodia.gr/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=323&virtuemart_category_id=12

μελιΣακης είπε...

Σπύρο η αναλογία 140 Ο.Ο. γρ στα 5140 γρ σιροπιού είναι 2,72% σε Ο.Ο. Είναι μικρή για κύρια θεραπεία.Τουλάχιστον 3,6% σε οξαλικό οξύ πρέπει να είναι.Εγώ κάνω 4,2% (1kg ζάχαρη σε 1lit νερό και 87,5 gr O.O.) Η αναλογία είναι επί τοις εκατό κατά βάρος (γραμμάρια διαλύματος και γραμμάρια Ο.Ο.) και όχι κατ' όγκο (γραμμάρια Ο.Ο σε λίτρα διαλύμματος)

μελιΣακης είπε...

μιλάμε για το διένυδρο οξαλικό οξύ!
καλές γιορτές!
http://www.melinet.gr/item/Oxalic.pdf

ΛΑΘΥΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ είπε...

Παίδες ευχαριστώ πολύ. Και πάλι καλές γιορτές...

Σπύρος Σφήκας είπε...

35 gr ένυδρου οξαλικού οξέος μπήκαν σε 1 lt τελικού σιροπιού 1 kgr ζάχαρης και 1 kgr ή 1 lt (το ίδιο είναι) νερού. Ένα τηλέφωνο στο ΑΠΘ και θα σας πούν το ίδιο.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα.πολυ ωραιο βιντεακι..εχω μια ερωτηση σαν νεος.. αν στο μελισσι που εχει κανει σφαιρα παταει το μισο πλαισιο παλι 5μλ βαζουμε η λιγοτερο;

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Σου εύχομαι Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα με υγεία και προσωπική ευτυχία.
Αφήνοντας πίσω μας τον δύσκολο για όλους χρόνο που πέρασε,
εύχομαι ολόψυχα το νέο έτος 2014 να είναι πιο ευτυχισμένο, δημιουργικό και ελπιδοφόρο.

Θόδωρος Νίτης είπε...

Χρόνια Πολλά και Καλή χρονιά με υγεία. Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές δουλειές η ποσότητα του οξυαλικού οξέος που χρησιμοποιείται είναι πάρα πολύ μεγάλη και επικίνδυνη για τα σμήνη. Επιπρόσθετα, η ζάχαρη σε τέτοια διαλύματα δεν είναι αναγκαία ή πιθανόν να απαγορεύεται. Επειδή στα Blogs γράφονται πολλά αλλά…………………. η πραγματικότητα είναι διαφορετική, δεν μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες πριν επιβεβαιώσω κάποια πράγματα με το εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ. Τέλος, με την αμιτράζη ας είμαστε όλοι προσεκτική, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε ποια η τύχη των προϊόντων διάσπασης της έπειτα από τρεις μήνες. Καλό Απόγευμα

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Καλή Χρονιά Χρόνια Πολλά με υγεία και κάθε ευτυχία για σένα και την οικογένειά σου.

Koutsoukos Kostas είπε...

Σπύρο καλή χρονιά! Ευχομαι το 2014 να ολοκήρωθούν οι στόχοι σου για τα μελίσσάκια σου και όλα να σου πάνε όπως τα χεις σχεδιάσει!

Ανώνυμος είπε...

Γιωργος.Καλη χρονια με υγεια κ καλα μελια.Σπυρο εχω κανει μια ερωτηση στην αναρτηση σου για την Εισαγωγη της Μανας αν μπορεις απαντησε.ευχαριστω