Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Κατασκευή φύλλων κηρήθρας.

Η απόκτηση φύλλων κερήθρας από το δικό του κερί πρέπει να είναι κατά την γνώμη μου στόχος κάθε μελισσοκόμου που θέλει να ξέρει τι βάζει στα μελίσσια του. Αποφάσισα λοιπόν φέτος το κερί που είχε μαζευτεί  να το φτιάξω φύλλα κερήθρας και γι αυτό τον λόγο μαζί με τον φίλο Ηλία απευθυνθήκαμε στον Γιώργη τον Γκλαβά (Πατραϊκή Μελισσοκομία) ο οποίος ήταν πρόθυμος να μας φτιάξει τα φύλλα σε ότι μέγεθος και βάρος θέλαμε, κάτι για το οποίο δεν ήταν πρόθυμος  κατασκευαστής της περιοχής μας. 300 κιλά κερί λοιπόν μπήκαν στο θερμαινόμενο βαρέλι για να λιώσουν 
και σε λίγη ώρα η μηχανή άρχισε να πατάει 
ενώ η  κουβέντα με τον Γιώργη καλά κρατούσε. 
Το βάρος της κερήθρας 94 γραμμάρια και οι διαστάσεις της τέτοιες ώστε να μην αφήνουν περιθώριο στο τελάρο αποτρέποντας το χτίσιμο κηφηνοκελιών και βασιλοκελιών, όπως ακριβώς την θέλαμε!!! Στο τέλος της ημέρας 3100 φύλλα ήταν στα κουτιά με κόστος 1ευρώ το κιλό μια πολύ καλή και συμφέρουσα επιλογή. 

Και ένα βιντεάκι από την όλη διαδικασία!!!      



9 σχόλια:

Koutsoukos Kostas είπε...

που χάθηκες? Εντάξει το πρόβλημα με το blog? Πολύ καλή δουλειά και πολύ καλή παρουσίαση, αλλα δυστυχώς δύσκολή στην εφαρμογή. 1 ευρώ το κιλό είναι πολύ καλή τιμή αλλα αν έρθω εγω πάτρα θα μου παει 10πλάσια.... αντε να βρεις κάποιον να στο κάνει αυτό κοντά σου.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν και στην Αθήνα μαγαζιά που κάνουν κερήθρες με 1€/κιλό κεριού...τώρα βέβαια δε ξέρω αν θα καθίσει να σου αλλάξει το πάχος κλπ...

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Κατ αρχάς είναι ΜΕΛΙΣΣΟΚΌΜΟΣ ο Γιώργης και σε καταλαβαίνει αμέσως τι θέλεις.
Έχει όμως ένα ελάττωμα. Δεν σ αφήνει να φύγεις αν δεν σε κεράσει.
Γεια σου Γιώργη λεβέντη

kkokinos είπε...

Γεια και χαρα σου φιλε Σπυρο με τα ωραια σου!!

Δημήτρης είπε...

Πολύ ωραίες οι κηρήθρες Σπύρο!Θέλω να ρωτήσω όμως σε παρακαλώ κάτι:Υπάρχει και άλλος λόγος που οι κηρήθρες είναι μεγαλύτερες εκτός από την αποτροπή χτισίματος κηφηνοκελιών και βασιλισσοκελιών;Δεν εμποδίζεται έτσι η εύκολη διέλευση των μελισσών; Ευχαριστώ πολύ εκ΄των προτέρων Σπύρο!

Σπύρος Σφήκας είπε...

Όλα καλά Κώστα αν και μερικές φορές έχει κάτι ψυχολογικά!!!
Θεοδόση ετοίμασε ένα τραπέζι για μεσημεριανό....!!!
Κώστα είσαι μακριά ρε φίλε τι να σε κάνω!!!
Δημήτρη μερικοί κατασκευαστές μας έκαναν να βλέπουμε σαν εμπόδιο την μεγάλη κερήθρα πουλώντας μας συνέχεια κοντές. Όχι κανένα πρόβλημα!!!

Ανώνυμος είπε...

The information were very helpful for me, I've bookmarked this post, Please share more information about this
Thanks

Ανώνυμος είπε...

Εγω παντως της κυρηθρες του Μαυρομυτη της προτιμω γιατι ασχολουνται χρονια με το θεμα και ξερουν να παραγουν καλε κυρηθρες ενω ο αλλος???!!!

Ανώνυμος είπε...

ο Γλαβας δεν ξερει τι του γινετε οσον αφορα την ποιοτητα του κεριου και ειναι νεος κηρηθροβιοτεχνος οποτε γλυφει για να εχει πελατες!