Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Εισαγωγή βασίλισσας

Με αφορμή την αγορά βασιλισσών από τον επαγγελματία του είδους Λευτέρη Μαραγκουδάκη (Μελισσοκομία Κρήτης) θα αναφερθώ σε ένα δύσκολο κεφάλαιο, αυτό της εισαγωγής βασίλισσας.
 
Η εισαγωγή μιας νέας βασίλισσας σε ορφανό μελίσσι ή σε μελίσσι που έχει γερασμένη βασίλισσα είναι βασική επέμβαση που κάθε μελισσοκόμος πρέπει να είναι σε θέση να την κάνει σωστά. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι εισαγωγής από τις οποίες λίγες είναι αξιόπιστες ενώ οι περισσότερες θα έλεγα μάλλον είναι ριψοκίνδυνες. Εγώ θα αναφερθώ στην μέθοδο που χρησιμοποιώ και που είναι η καλύτερη για εισαγωγή βασίλισσας σε κανονικό μελίσσι. Βασικό εργαλείο αποτελεί ένα πλαστικό πλέγμα (μπορεί να είναι και ιδιοκατασκευή με συρμάτινο πλέγμα) που η διάμετρος των οπών του είναι περίπου 3mm, και το οποίο είναι ανοιχτό από την μία μεριά.  
Το κλουβί αυτό το στερεώνουμε με την βοήθεια δυο λάστιχων πάνω στην κερήθρα η οποία δεν πρέπει να έχει μέλισσες αλλά να περιέχει άδεια κελιά εκκολαπτόμενο γόνο και μερικά κελιά με ανοιχτό μέλι. Ανοίγοντας το κόκκινο πορτάκι βάζουμε μέσα στο κλουβί την βασίλισσα μόνη της ΧΩΡΙΣ την συνοδεία της αν πρόκειται για βασίλισσα που αγοράσαμε από βασιλοτρόφο. 
 Οι εργάτριες του μελισσιού ταΐζουν την βασίλισσα μέσα από το πλέγμα ενώ συγχρόνως η βασίλισσα είναι σε θέση να τρέφεται μόνη της από το μέλι που υπάρχει μέσα στα ανοιχτά κελιά.
 Η βασίλισσα θα αρχίσει να γεννά μέσα σε μια με δύο μέρες αλλά θα πρέπει να μείνει εγκλωβισμένη μέσα στο κλουβί για τέσσερεις με πέντε μέρες πριν ανοίξουμε το κόκκινο πορτάκι και ελευθερωθεί. Βέβαια σε περίπτωση που η αποδοχή γίνει γρήγορα οι μέλισσες θα φάνε το κερί εκεί που πατάει το κλουβί και θα την ελευθερώσουν.
 
Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι η νέα βασίλισσα γεννάει αυγά στην κερήθρα ενώ ακόμη είναι εγκλωβισμένη μέσα στο πλέγμα και οι νέες εργάτριες που γεννιούνται από τον εκκολαπτόμενο γόνο την δέχονται εύκολα και γίνονται η συνοδεία της. Το συγκεκριμένο πλαστικό κλουβάκι το προμηθεύτηκα από την εταιρία Bienen-Voigt για αυτούς που ενδιαφέρονται. Θα πρέπει να σημειώσω εδώ ότι η εισαγωγή της βασίλισσας με αυτή την μέθοδο μπορεί να γίνει απευθείας με την απομάκρυνση της παλιάς γερασμένης βασίλισσας ή ακόμα καλύτερα αν αυτό είναι ορφανό κάποιες μέρες αφού πρώτα χαλάσουμε τα βασιλικά κελία διάσωσης.

11 σχόλια:

Νίκος Δ.Ε. Καββαδάς είπε...

ωραία ανάρτηση Σπύρο

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση Σπύρο και ένας απο τους καλύτερους τρόπους εισαγωγής βασιλοπούλας (κατά την ταπεινή μου γνώμη)

IxNiLaTiS είπε...

Αν βάλεις και τις συνοδούς μέλισσες τι θα γίνει;

Σπύρος Σφήκας είπε...

Οι συνοδοί μέλισσες πρέπει να αφαιρούνται από το κλουβάκι γιατί όταν έρθουν σε επαφή με τις εργάτριες του μελισσιού μπορεί να μαλώσουν ελευθερώνοντας φερομόνες συναγερμού που ερεθίζει τις εργάτριες οι οποίες επιτίθονται και στην βασίλισσα και μπορεί να την κουβαριάσουν και να της κάνουν ζημιά.

μελιΣακης είπε...

"ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ" ΝΙΚ.Ι.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ
"Σύγχρονες Μέθοδοι Εντατικής Εκμετάλλευσης" σελ.224

Ανώνυμος είπε...

apo pou to agorases

Taşkın ÖZŞAHİN είπε...

καλή τύχη

evangelos naxios είπε...

......άριστα 10 !!!!!!

evangelos naxios είπε...

Αυτό που θαυμάζω σε κάποιους ανθρώπους δεν είναι το μυαλό τους,οι γνώσεις τους,οι επιτυχίες τους......

Σήμερα ζούμε σε μια κοινωνία,εγωισμού,ατομικισμού,μυστικοπάθειας.......παθών.....και μέσα σε αυτή την κοινωνία,ευχαριστώ τον Θεό που αξιώθηκα να γνωρίσω,ανθρώπους(άνω-θρώσκω),συν-αδελφους,που όχι απλώς με χαρά και ταπεινότητα σου λένε τι κάνουν,αλλά σε πληροφορούν και από που το βρίσκουν......τι να πω?????
Απλά υποκλίνομαι......

Ανώνυμος είπε...

Γιωργος.Χρονια πολλα κ καλη χρονια σου ευχομαι Σπυρο.Δξαβαζοντας την αναρτηση σου για την αντικατασταση της Μανας θα ηθελα να σε ρωτησω αν με την παραπανω συσκευη μπορεις να κανεις αντικατασταση σε μεγαλο 10αρι μελισσι κ πανω κ αν το εχεις δοκιμασει.ευχαριστω

Σπύρος Σφήκας είπε...

Γιώργο η διαδικασία αυτή αφορά περισσότερο την ασφαλή αλλαγή ή εισαγωγή μάνας σε μεγάλα μελίσσια. Είναι δοκιμασμένη με απόλυτη επιτυχία.