Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Κενό ανθοφορίας

 Μπαίνουμε στον Μάιο στην καρδιά της άνοιξης και στο μυαλό όλων μας έρχονται πλούσιες  μελισσοκομικές εικόνες με φρυδωμένα τελάρα και μεγάλος συνωστισμός στην είσοδο των κυψελών. Κατά την τελευταία επίσκεψη στα μελίσσια μου τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι. Το μήνυμα ήρθε από την σανίδα πτήσης όταν αντίκρισα είδη σκοτωμένους κηφήνες και άλλους να τους βγάζουν (κόβουν) με το ζόρι οι μέλισσες. 
  
 Τα μελίσσια είχαν πέσει σε κενό ανθοφορίας αφού μετά την τελευταία ανθοφορία του ρεικιού και του ασφόδελου όπου δούλεψαν καλά, δεν έχει ακολουθήσει άμεσα μια άλλη ανθοφορία. Τα δυνατά μελίσσια όμως με τους πολλούς γόνους έχουν απαιτήσεις σε μέλι και όταν αυτό δεν μπαίνει στην κυψέλη οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι οι κηφήνες. Η επιβεβαίωση ήρθε και όταν άνοιξα το καπάκι, τελάρα γεμάτα γόνο χωρίς σταγόνα μελιού.
  
Το μέλι βέβαια υπάρχει μόνο του σε άλλα τελάρα γι αυτό και δεν ανησυχώ. Αν δεν ακολουθούσαν άμεσα άλλες ανθοφορίες θα έπρεπε να επέμβω με διεγερτικό σιροπάκι (τα μελίσσια βέβαια δεν τα χορταίνεις τέτοια εποχή με σιρόπι) αλλά η φύση γύρω από το μελισσοκομείο είναι έτοιμη να ¨εκραγεί¨ οπότε υπομονή και τα καλύτερα έρχονται.    

4 σχόλια:

Stephen είπε...

I wish I could read Greek!

You have some fantastic photos and I expect that the stories are just as good.

IxNiLaTiS είπε...

@ Stephen, for an english version look here:

http://translate.google.gr/translate?sl=el&tl=en&js=n&prev=_t&hl=el&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fevinosbee.blogspot.com%2F2012%2F04%2Fblog-post_30.html

Σπύρο αντί για σιρόπι που μπορεί να σε βάλει σε μπελάδες, βάλτους μέσα 1κιλό βανίλια. Κοστίζει όσο περίπου ένα κιλά ζάχαρη και σε γλυτώνει από πολλούς μπελάδες.

Ανώνυμος είπε...

ixniLaTiS τι μπελαδες εχουμε τροφοδοτοντας με σιροπι?
έχω ακούσει ότι η ζυμωτή είναι καλύτερή απο την βανίλια για τον μαη. οι μελισσες την ζυμωτή την αποθηκευουν με πολύ μικρότερη τάση ακόμα την παίρνουν πιό αργά πράγμα που τήν κάνει ίσως φθηνότερη από την βαν'ιλια.

IxNiLaTiS είπε...

Οι μπελάδες της τροφοδότησης με σιρόπι είναι πρώτον η λεηλασία. Όταν τα μελίσσια είναι δυνατά σε πληθυσμό (πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη για τροφή) και το νέκταρ απ έξω σταματήσει, τότε η παραμικρή μυρωδιά τροφής τραβά όλες τις μέλισσες εκεί και προσπαθούν να την πάρουν.
Η μυρωδιά του σιροπιού βγαίνει από τις θυρίδες στα καπάκια αερισμού και οι μέλισσες τρελαίνονται … ξεσπά λεηλασία.
Δεύτερον η τροφοδοσία με σιρόπι είναι κοπιαστική διαδικασία για τον μελισσοκόμο, ιδιαίτερα αν έχει πολλά μελίσσια.

Με την βανίλια δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ένα δυνατό μελίσσι καταναλώνει γρήγορα 1 κιλό βανίλια για τις διατροφικές του ανάγκες και δεν προλαβαίνει να αποθηκεύσει τίποτα, σε αντίθεση με το σιρόπι που πρέπει να το αποθηκεύσει και να το αφυγράνει για να το καταναλώσει.
Η ζυμωτή (ζαχαροζύμαρο) περιέχει και μέλι. Αν το μέλι προέρχεται από άρρωστα μελίσσια θα σου αρρωστήσει και τα δικά σου. Ακόμα και αν το μέλι προέρχεται από τα δικά σου, πώς γνωρίζεις ότι σε κάποιο από τα μελίσσια σου δεν υπάρχει σηψιγόνα ή κάποια άλλη ασθένεια σε αρχικό στάδιο ώστε να μην την έχεις αντιληφθεί;
Η βανίλια δεν περιέχει μέλι και είσαι ήσυχος.