Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Δοκιμή πλαστικών φύλλων κηρήθρας

Ας μιλήσουμε για κάτι για το οποίο έχει γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα και κατά την γνώμη μου έχει παρεξηγηθεί. Αναφέρομαι στην χρησιμοποίηση της πλαστικής κηρήθρας. Τα τελευταία χρόνια γνωστή ελληνική μελισσοκομική εταιρία λάνσαρε στην αγορά μια πλαστική κερήθρα ενσωματωμένη σε πλαστικό τελάρο δικιά της κατασκευής, που έγινε στόχος αρνητικών σχολίων από όσους την δοκίμασαν και όχι άδικα. Η εμπειρία μου στον τομέα των πλαστικών με έκανε να χαμογελάσω όταν έπιασα μια τέτοια πλαστική κερήθρα στα χέρια μου και με απέτρεψε να την χρησιμοποιήσω. Από την άλλη μεριά όμως δεν σταμάτησα να βλέπω στο διαδίκτυο και στα περιοδικά αμερικάνους μελισσοκόμους επαγγελματίες και μη να χρησιμοποιούν πλαστικές κερήθρες με άριστα αποτελέσματα. Αποφάσισα λοιπόν να παραγγείλω για δοκιμή μερικά σκέτα πλαστικά φύλλα που θα τα προσαρμόσω στα δικά μου ξύλινα τελάρα Αλεξανδρή. Έξυπνο θα μου πείτε να σου πουλάει ο άλλος μόνο το φύλλο σε πλαστικό και όχι όλο το τελάρο. Σωστά, γιατί έτσι δεν αποσύρω τα δικά μου ξύλινα τελάρα και για το κέρωμα του πλαστικού φύλλου δεν χρησιμοποιώ πινέλα και ρολάκια αλλά το βαπτίζω όλο μέσα στο λιωμένο δικό μου κερί. Σήμερα λοιπόν πήρα στα χέρια μου το πλαστικό φύλλο κερήθρας των αμερικάνων και εντάξει τι να λέμε, οι τύποι δεν κοροϊδεύονται, δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με ότι κυκλοφορεί εδώ από το καλούπι μέχρι και το υλικό. Θα παραθέσω μερικές φωτογραφίες για να διαβάσετε μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά όπως το συνολικό πάχος του φύλλου την απόσταση μεταξύ δέκα κελιών το πάχος του κυρίως κορμού και το μήκος του χείλους. Στο τελάρο λοιπόν του Αλεξανδρή που χρησιμοποιώ έκανα με το ρούτερ μια εγκοπή στον κάτω κηρηθροφορέα ίδια με αυτή του πάνω, και τοποθέτησα το φύλλο μέσα σε αυτές. Αυτό ήταν όλο ούτε σύρματα ούτε καψούλια και η κάλυψη του τελάρου η μεγίστη με ότι αυτό συνεπάγετε σε εργατικό γόνο, αλλά και περιορισμό σε βασιλοκελία και κηφηνοκελία. Είναι πολύ συχνή η εικόνα κοντών κηρηθρών πάνω στα τελάρα μιας και οι κατασκευαστές κέρινων κηρηθρών κοιτάζουν και αυτοί πώς να κλέψουν. Καλά τα λέμε εμείς αλλά οι μέλισσες είναι το θέμα τι θα πουν για όλα αυτά, και πως θα δοκιμαστούν οι ίδιες οι κερήθρες φορτωμένες με γόνους με μέλια μέχρι και στον μελιτοεξαγωγέα. Θα δείξει την άνοιξη που θα μπουν στα μελίσσια εγώ πάντως θα συνεχίσω τις αναρτήσεις πάνω σε αυτό το θέμα για να δούμε ποιο θα είναι το τελικό συμπέρασμα.

19 σχόλια:

δημητρης είπε...

μπορείς να μου πεις από τις πήρες? το mail μου είναι mpakalisd@yahoo.gr
σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

χριστοφορος είπε...

μολις τελειωσα το διαβασμα απο την αναρτηση σου διαβαζω παρακατω 1 σχολιο. και πριν το διαβασω καταλαβα οτι καποιος θα ζηταει την διευθυνση. τελος παντων. λοιπον αν τις χρεισιμοποιησεις στους μελιτοθαλαμους ειναι μια χαρα, στην γονοφωλια υπαρχει προβλημα. οι λογοι θελουν πολυ ψαξιμο εγω δεν το πολυεψαξα. καλη επιτυχια ''''

explore.bees είπε...

Μπράβο Σπύρο .

Περιμένω εξελίξεις πάνω στο θέμα ,,μια και με ενδιαφέρει .
Αν θέλεις στείλε την διεύθυνση και σε εμένα και το κόστος .

Να είσαι καλά .
Χρήστος

melissokomia kritis είπε...

Καλησπέρα Σπύρο.Περιμένω τα αποτελέσματα.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Είχαν στην έκθεση οι γείτονες τα πλαστικά φύλλα[ plastic petek]
Περιεργάστηκα τα φύλα και φαίνονταν στιβαρή κατασκευή . Είχαν και τελάρο πλαστικό που διαιρούνταν στη μέση τοποθετούνταν ανάμεσα το φύλο και μετά κούμπωνε. Για δες λίγο.
You tube. Bereket TV - Ergonomik Kovan Tabanı (Bölüm 3)

chaniabee είπε...

Όλα καλά με τα πλαστικά! Και εγώ είμαι σύμφωνος με την έτυμη κερήθρα! Μια παρατήρηση μόνο θα κάνω σχετικά με το μέγεθος του φύλου ! πριν 2 χρόνια παρήγγειλα με τον συνάδελφο τον πολύκαρπο μεγαλύτερα φύλα από το κανονικό μέγεθος και τα προσαρμόσαμε σε όλο το πλαίσιο! Το αποτέλεσμα???? Σε όλα, μα σε όλα τα πλαίσια άνοιξαν μια τρύπα τα μελισσουλια μας διαμπερές για να επικοινωνούν με ευκολία από την μια μεριά στην άλλη! Άρα κάτι ξέρουν αυτοί που τα βγάζουν λίγο πιο μικρά από το πλαίσιο!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Κριμα οτι το μεγαθος των κελιων ειναι 5,4. Θα προτιμουσα 5,1 για το γονοθαλαμο.
Φιλικα
Ροτζιερ Γουαιτ
Κυπρος.

Σπύρος Σφήκας είπε...

Ρότζιερ για την αναπαραγωγή της varroa θα το ήθελα και εγώ κοντά στο 5mm.

Ανώνυμος είπε...

Δυστικος τα μικρα κελια δεν εχουνε καμια αρνητικη επιδραση στην βαρροα. Αυτα ολα που ακουμε ειναι μπουρδες. Εφερα πριν 10 χρονια μηχανη για κερυθρες 4,9 απο ΗΠΑ, τελικα το πωλησα σε καπιον που ακουσεν το παραμυθι.
Αν συνγρηνουμε 5,4 με 5,1 σημαινη περιπου 12% παρραπανω κελια ανα πλαισιο. Το 5,1 ειναι πιο κοντα στο φυσικο μεγαθος των κελιων των μελισσων μας. Επεισης επιτρεπη την κυψελι να αναπτυξε πιο γρηγορα την ανοιξη για το εμβαδον που μπορουν να καλυψουν εχει 12% παραπανω κελια και ετσι μπορουνε να αυξισουν καλυτερα.

Φιλικα
Ροτζερ.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα!Θα ηθελα και εγω το site με τα πλαστικα πλαισια.Το mail μου ειναι vilient@yahoo.gr
Με εκτιμηση στην ιστιοσελιδα και στους φιλους τις.
Φιλικα Βασιλης

Αντώνης είπε...

Θα ήθελα τη διεύθηνση του site απ όπου παρήγγειλες τα πλαστικά φύλλα για να παραγγείλω.
Το mail μου είναι melimathia@gmail.com.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για την σελίδα σου και το συνεχές ψάξιμο.
Αντώνης Χρυσόπουλος.

Unknown είπε...

Καλησπέρα, θα μπορέσεις να μου στείλεις την διεύθυνση biobeehive@gmail.com. Ευχαριστώ πολύ

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα και απο κερκυρα σε παρακαλω μπορεις να μου στειλεις και εμενα το site το εμαιλ μου ειναι ebianna999@yahoo.gr σε ευχαριστω πολυ για το χρονο σου
πολυ καλη δουλεια μπραβο!!!

Ανώνυμος είπε...


καλησπερα και απο Λαρισα, σε παρακαλω μπορεις να μου στειλεις και εμενα το site το εμαιλ μου ειναι rafailsuleimanov@gmail.com σε ευχαριστω πολυ για το χρονο σου.
πολυ καλη δουλεια μπραβο!!!

Mary είπε...

Καλησπερα!Θα ηθελα και εγω το site με τα πλαστικα πλαισια.Το mail μου ειναι

rokanidas3@gmail.com Ευχαριστω

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΗΣ είπε...

Καλημέρα από Κατερίνη.Σε παρακαλώ αν μπορείς να μου στείλεις και εμένα το site για τα πλαστικά φύλλα να παραγγείλω.Το e-mail μου εινα alexhatz76@gmail.com.
Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

Unknown είπε...

μπορείς να μου πεις από τις πήρες? το mail μου είναι:slafazanidis86@gmail.com Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

GRinvest είπε...

Καλησπέρα και από μένα. Ενδιαφέρομαι και εγώ να μάθω ποιο είναι το site για τα πλαστικά φύλλα. Το email μου είναι nikospapasavvas@gmail.com. Ευχαριστώ πολύ

Panos είπε...

Καλημέρα, θα ηθελα και εγω το site με τα πλαστικα πλαισια. ziovinos@gmail.com