Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

Αποφυγή υγρασίας

Σήμερα μετά από μια γρήγορη επίσκεψη στο χωριό και στα μελίσσια έμεινα ιδιαίτερα ευχαριστημένος. Το ρείκι είναι σε πολύ καλό σημείο ανθοφορίας και σε λίγες μέρες αν το αφήσει ο καιρός θα αρχίσει να δουλεύει. Η εικόνα στο μελισσοκομείο το ίδιο καλή, τα μελίσσια είναι βαρίδια από τον πολύ καλό φθινόπωρο με δύκιλα τελάρα κουμαριάς που θα πρέπει να αφαιρεθούν αν κάνει και δουλέψει σοβαρά το ρείκι, αλλιώς θα έχουμε συμπτώματα μπλοκαρίσματος και προδιάθεση σμηνουργίας. Θα αναφερθώ τώρα σε δυο πειράματα που έκανα φέτος για πρώτη φορά και τα αποτελέσματα αυτών. Φέτος λοιπόν άφησα τις πόρτες των κυψελών τελείως ανοιχτές για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και αυτό που διαπίστωσα σε όλα τα μελίσσια ήταν μηδαμινή υγρασία κάτω από τα καπάκια σε αντίθεση με άλλες χρονιές που οι πόρτες ήταν τοποθετημένες. Η αποφυγή της υγρασίας μέσα στην κυψέλη το χειμώνα πρέπει να είναι πρωταρχικός μας στόχος. Επίσης το κόλλημα που έβλεπα τα προηγούμενα χρόνια του κερόπανου με πρόπολη από τις μέλισσες πάνω στους κηρηθροφορείς, με συνέπεια την παρεμπόδιση κυκλοφορίας των μελισσών από τελάρο σε τελάρο, με οδήγησε στην τοποθέτηση δυο σχαρών όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Ανασηκώνοντας φέτος το κερόπανο αυτό που αντικρίζω είναι μια πιο άνετη κυκλοφορία στο σμήνος. Δεν ξέρω αν αυτό έχει κάποια θετικά αποτελέσματα στην διαχείμαση και λειτουργία του σμήνους αλλά το καταθέτω σαν παρατήρηση.

Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010

Ανακύκλωση του κεριού μας

Και ενώ οι βροχές καλά κρατούν η προετοιμασία του εξοπλισμού μου για την άνοιξη συνεχίζετε με αμείωτους ρυθμούς, και αναφέρομαι στην προμήθεια των τεχνιτών φύλλων κερήθρας που θα χρειαστώ για την φετινή χρονιά. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές που αγόραζα έτοιμα φύλλα κερήθρας, φέτος έφτιαξα τις κερήθρες μου από το δικό μου κερί που μάζευα για το σκοπό αυτό τα τελευταία χρόνια και προέρχεται είτε από ανακυκλώσιμες παλιές κερήθρες είτε από τα απολεπίσματα των τρύγων. Έτσι λοιπόν για το σκοπό αυτό επισκέφτηκα μια βιοτεχνία κερηθρών που δραστηριοποιείτε στο χώρο αυτό πάρα πολλά χρόνια και βρίσκεται στην περιοχή μου, για να «χτυπήσω» τα δικά μου φύλλα πληρώνοντας μόνο τα εργατικά. Από την συγκεκριμένη βιοτεχνία προμηθεύομαι όλα αυτά τα χρόνια τις κερήθρες μου και έχω μείνει ευχαριστημένος από τον τρόπο που τις πιάνουν και τις χτίζουν οι μέλισσες. Με την ευκαιρία αυτή λοιπόν τράβηξα και μερικές φωτογραφίες αλλά και ένα βιντεάκι από την όλη διαδικασία. Για την ουσία τώρα θα σας πω ότι έδωσα 82 κιλά κερί και πήρα 975 φύλλα κερήθρας πληρώνοντας 96€ παίρνοντας πίσω και ένα κιλό κερί σε μισές κερήθρες (τα τελειώματα της καζανιάς).Θέλω να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι η χαμηλή τιμή του κεριού στο εμπόριο αλλά προπαντός η ασύγκριτη ποιότητα των δικών μας κερηθρών από αυτές του εμπορίου, καθιστούν την ανακύκλωση των δικών μας κεριών σε τεχνητά φύλλα απολύτως συμφέρουσα.


Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2010

Ξεχάσατε που βάλατε το ξέστρο σας;


Πόσες φορές κατά την διάρκεια των επιθεωρήσεων στα μελίσσια μας, και ιδιαίτερα την άνοιξη όπου υπάρχει οργασμός εργασιών, δεν έχουμε χάσει το ξέστρο μας, είτε κάπου μέσα στο μελισσοκομείο είτε όταν πρέπει να το αφήσουμε κάπου για να δουλέψουμε και με τα δυο μας χέρια και μετά ψαχνόμαστε που το αφήσαμε; Μια έξυπνη λύση που είδα σε ένα τεύχος του American Bee Journal είναι η τοποθέτηση με ράψιμο πάνω στην μελισσοκομική μας φόρμα (στην προκειμένη περίπτωση στην πίσω τσέπη του τζιν) ενός μικρού μαγνήτη. Έτσι όταν θέλουμε να δουλέψουμε και με τα δυο μας χέρια, ένα ακούμπηγμα του ξέστρου στον μαγνήτη και αυτό ήταν όλο, θα παραμείνει εκεί μέχρι να το ξαναχρειαστούμε όσο ξεχασιάρηδες και αν είμαστε.

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

Έχετε νοζεμίαση: Ένας πρακτικός τρόπος ελέγχου.



Η νοζεμίαση είναι η πιο κοινή ασθένεια των ενήλικων μελισσών ελαττώνοντας την διάρκεια ζωής των ενήλικων μελισσών κατά 50% προκαλεί συχνές αντικαταστάσεις βασιλισσών και έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση της παραγωγής μελιού μέχρι 40% ή και περισσότερο. Με γυμνό οφθαλμό παρατηρούμε μέλισσες ανίκανες να πετάξουν – χαρακτηριστικό τρεμούλιασμα μελισσών-λερωμένοι κηρηθροφορείς, πυθμένας, είσοδοι και καπάκια κυψελών-πρησμένες κοιλίες- ξαγκιστρωμένα φτερά-έρπουσες μέλισσες. Το πιο χαρακτηριστικό όμως σύμπτωμα είναι στο εσωτερικό της μέλισσας. Χρειάζεται να δούμε από κοντά το στομάχι των μελισσών. Ενώ η διάγνωση της ασθένειας στο εργαστήριο απαιτεί την σύνθλιψη των μελισσών και την χρήση μικροσκοπίου (έχω αναφερθεί σε παλιότερη ανάρτηση γι αυτό) η παρακάτω μέθοδος είναι απλή στηρίζεται κυρίως στην εμπειρία και παρατηρητικότητα και μπορεί να γίνει από τον κάθε μελισσοκόμο. Αρκεί μια καλή λαβίδα, ένα λευκό χαρτί και 20 με 30 μέλισσες για εξέταση. Ξεκινάμε λοιπόν διαλέγοντας μια ενήλικη μέλισσα από το εσωτερικό της κυψέλης, αποφεύγοντας τις νεαρές μέλισσες. Πιάνουμε την ζωντανή μέλισσα από τον θώρακα με τον αντίχειρα και τον δείκτη και με τις άκρες των δακτύλων του άλλου μας χεριού ή με μια λαβίδα πιάνουμε προσεχτικά, αλλά σταθερά, το τελευταίο άκρο της κοιλιάς της μέλισσας και ελαφρά το τραβάμε προς τα έξω. Το κεντρί, το απευθυσμένο, το κυρίως στομάχι και ο πρόλοβος της μέλισσας θα ακολουθήσουν. Απλώνουμε το στομάχι και τα υπόλοιπα πάνω στο λευκό χαρτί. Αν η μέλισσα είναι υγιής το στομάχι έχει ζωηρό σκούρο χρώμα, και οι ραβδώσεις (έλικες) είναι ορατές. Εάν έχει προσβληθεί από νοζεμίαση το χρώμα του στομάχου είναι άσπρο και το στομάχι διογκωμένο. Το κυριότερο χαρακτηριστικό όμως είναι το χρώμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιστοί του εντέρου εμφανίζονται λευκοί, γαλακτόχρωμοι εξαιτίας της παρουσίας αναρίθμητων σπορίων πράγμα που συμβαίνει στα τελευταία στάδια της μόλυνσης, γι αυτό και η ασφαλέστερη διάγνωση της νοζεμίασης είναι εφικτή μόνο στο εργαστήριο με την χρήση μικροσκοπίου.