Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Αναστροφή πατωμάτων

Η αναστροφή των πατωμάτων αποτελεί την ευκολότερη, την ταχύτερη και περισσότερη αποδεκτή από το μελίσσι αύξηση του χώρου της γονοφωλιάς. Αποτελεί ταυτόχρονα και αποτελεσματικό παράγοντα πρόληψης της σμηνουργίας. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ότι δουλεύουμε τα μελίσσια μας με κινητές βάσεις. Προσωπικά από το χειμώνα έχω φροντίσει ώστε να έχω προετοιμασμένα στην αποθήκη τα σώματα που θα δεχτούν τα μελίσσια σαν δεύτερο πάτωμα, με καινούριες και καλοχτισμένες κερήθρες. Έτσι μετά την αναστροφή αυτά τα πατώματα θα γίνουν εμβρυοθάλαμοι το χειμώνα ξεχειμωνιάζοντας έτσι οι μέλισσες πάνω σε καινούριες κερήθρες. Ταυτόχρονα μπορώ και παίρνω τον παλιό εμβρυοθάλαμο με το μάζεμα των κερηθρών το φθινόπωρο για διάλεγμα και λιώσιμο των ακατάλληλων. Ανοίγοντας λοιπόν ένα διώροφο μελίσσι και βλέποντας ότι οι μέλισσες ξεχειλίζουν από το κερόπανο είναι μια πρώτη ένδειξη ότι το μελίσσι χρειάζεται αναστροφή. Αν τώρα προχωρώντας δούμε και τέτοια τελάρα με γόνο 5-6 τον αριθμό προχωρούμε σε αναστροφή των πατωμάτων, που με την βοήθεια της κινητής βάσης γίνεται με δυο κινήσεις!!!

9 σχόλια:

Christos P είπε...

Spiro exeis dikaio auto eprepe na to eixa kanei kai egw alla den eixa kai xtismenes kyrhthres. Tha to dokimasw omws apo edw kai pera kai sigoura toy xronou.
Epiasa opws xereis hdh enan afesmo kai den xerw kai egw posous allous exasa.
Den peirazei kathe arxh kai dyskolh. Na eisai kala tha ta poume.
Xrhstos P.

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Μπράβο Σπύρο άντε και τριώροφα .

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Γειά σου Σπύρο, φίλε μακρινέ.

kkokinos είπε...

Γεια σου Σπυρο και απο μενα!
Απο οτι φαινεται απο τις φωτογραφειες τα μελισσια σου ειναι "τουμπανο" μπραβο σου!!!!
Τωρα να σε ρωτησω γιατι προτιμας την αναστροφη και οχι την πιο κλασικη μεθοδο (του να ανεβασεις δηλ.ενα δυο πλαισια γονου πανω και να προσθεσεις και καποιες κερυθρες) ετσι για να μαθαινουμε και εμεις οι καινουργιοι!
Πολους χαιρετισμους!!!!

Σπύρος Σφήκας είπε...

Κώστα για να βοηθήσω γιατί δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός. Το μελίσσι αφού φτιάξει 8 πλαίσια γόνο κάτω τότε του βάζω δεύτερο πάτωμα με 10 χτισμένες και όταν ανέβει πάνω η βασίλισσα και φτιάξει και εκεί 5-6 πλαίσια γόνο ΤΟΤΕ κάνω αναστροφή τα πατώματα και η βασίλισσα έτσι από κάτω που την κατεβάζω ανεβαίνει ξανά επάνω και γεννά στα 10 ξεγονιασμένα πλαίσια τρώγοντας τις γύρες. Η κλασική μέθοδο που λες είναι για να βοηθήσουμε την βασίλισσα να ανέβει και να γεννήσει στον δεύτερο όροφο. Αν υπάρχει ακόμη καμία απορία θα χαρώ να τα πούμε και στο τηλέφωνο!!!

galifabee είπε...

Σπύρο μερικές ερωτήσεις και πάλι σκέφτομαι αν ήταν καλύτερα να βάζαμε το πάτωμα από κάτω και αν το έχεις δοκιμάσει ποτέ? μετά πολλοί λένε ότι όταν βάζουμε πατώματα δίνουμε φύλλα και όχι χτισμένες κηρήθρες , άλλοι πάλι λένε ότι πρέπει να ανεβάζουμε και γόνους , η τεχνική σου έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, χρησιμοποιήσεις διαφράγματα καθόλου και πότε?

Σπύρος Σφήκας είπε...

Αλέξη το πάτωμα το βάζουμε ΠΑΝΤΑ από πάνω γιατί την άνοιξη το μελίσσι φεύγει προς τα πάνω και όχι κάτω. Αν έχεις χτισμένες ακόμη καλύτερα τα φύλλα θα τα βάλεις πλεχτά με χτισμένα. Γόνο ανεβάζεις σπάνια ψημένο και όταν το μελίσσι είναι πολύ δυνατό και ο καιρός το επιτρέπει αλλά συνήθως η μάνα θα ανέβει όταν αυτή θελήσει. Διαφράγματα δεν χρησιμοποιώ καθόλου.

Χρήστος Π. είπε...

Σπύρο είπες ότι πρέπει να βάλεις το πάτωμα όταν βρείς 7 με 8 πλαίσια γόνο κάτω, αυτός θα είναι σφραγισμένος ή ασφράγιστος; Η βασίλισσα θα αναιβεί στον δεύτερο όροφο; μήπως πρέπει να πάρουμε την βασίλισσα με βασιλικό διάφραγμα και να την βάλουμε στον δεύτερο όροφο;
Slengrove board έχεις δουλέψει;

Ανώνυμος είπε...

Οταν βαλουμε 3ο ΟΡΟΦΟ, τι χειρισμους κανουμε? Παρατηρησα πως η βασιλισσα γεννα πανω-πανω και οι γυρες στη γονοφωλια καταναλωνονται και μενουν αδειες οι κερηθρες.