(Μια βλάβη στον υπολογιστή με ανάγκασε να απουσιάζω για λίγο διάστημα από την παρέα , έτσι θα ήθελα να ευχηθώ καλή χρονιά σε καθένα φίλο ξεχωριστά που με τίμησε με τις ευχές του μέσα από το blog μου). Το χειμώνα η δραστηριότητες επικεντρώνονται στις εργασίες της αποθήκης για την προετοιμασία του εξοπλισμού για την άνοιξη. Θα αναφερθώ σε μια εργασία που κάνω (και που έχω αναρτήσει και παλιότερα) και αφορά το στοκάρισμα των κυψελών και πιο συγκεκριμένα των γωνιών που είναι τα δόντια. Και αυτό γιατί το σημείο όπου αρχίζουν να φθείρονται πρώτα οι κυψέλες είναι αυτό των δοντιών όταν αυτά χαλαρώνουν και αρχίζει να εισχωρεί και να εγκλωβίζεται νερό με αποτέλεσμα την αρχή του σαπίσματος του ξύλου. Θέλοντας λοιπόν να προστατέψω το σημείο αυτό (από την αρχή της μελισσοκομικής μου πορείας και για όλο τον εξοπλισμό μου) άρχισα να στοκάρω τις γωνίες με ξυλόκολλα και πριονίδι. Η κόλλα που χρησιμοποιώ είναι αυτή της φώτο η οποία όταν ανακατεύετε με πριονίδι περασμένο από σήτα 0,5mm δημιουργείτε ένα υλικό όπως φαίνεται στην φώτο και με την βοήθεια μιας σπατουλίτσας απλώνετε στις γωνίες και σε πάχος 2mm με ιδιαίτερη επιμέλεια η οποία προσωπικά έχει αποκτηθεί μετά από τόσα χρόνια. Το μυστικό είναι το υλικό να μην είναι ούτε πολύ μαλακό ώστε να τρέχει αλλά ούτε και πολύ σκληρό ώστε να τραβιέται κατά το στοκάρισμα. Όταν στεγνώσει το υλικό αυτό τα δόντια της κυψέλης είναι προστατευμένα από ένα πολύ σκληρό στρώμα κόλλας που θα τα προστατεύσει για πολλά χρόνια. Τώρα οι κυψέλες είναι έτοιμες να βράσουν στο λινέλαιο οπότε και θα ακολουθήσει σχετική ανάρτηση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
16 σχόλια:
ΟΤΑΝ ΤΗ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΛΙΝΕΛΑΙΟ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ Η ΚΟΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΙΟΝΙΔΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ;
ΤΙΣ ΒΡΑΖΕΙΣ ΣΕ ΣΚΕΤΟ ΛΙΝΕΛΑΙΟ Ή ΒΑΖΕΙΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ 10ΑΡΑΚΙ ΛΑΔΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΟ, ΑΒΛΑΒΕΣ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ ;
Γεια σου ρε Σπύρο μερακλή έτσι όπως της κάνεις της κυψέλες σου βλέπω να της κληρονομούν και τα εγγονια σου .
Να σε γερός και να τα γεμίσεις όλα μέλια φέτος .
Αυτά διαβάζω και στεναχωριεμαι για τις δικέ μου κυψέλες.
Ευγε Σπύρο χρυσοχέρι.
Μπράβο μαστρο Σπύρο , έχει δίκιο ο Χρήστος για την διάρκεια ζωής των κυψελών σου, εύγε !
Έχασα το τηλέφωνό σου!!
Σπύρο χρόνια πολλά,καλή χρονιά.Πολύ καλή δουλειά και με κυψέλες χωρίς ρόζους.Εγώ αγόρασα τις πρώτες αλλά έχουν ρόζους και τα καρφώματα στην περιοχή της συναρμογής είναι προβληματικά.Με προβληματίζει ο τρόπος σύνδεσης της βάσης με τον εμβριοθάλαμο γιατί βλέπω το σύρμα μορφής Ζ δεν βολεύει.Όταν έλθω Ναύπακτο θα σε πάρω τηλ. να τα πούμε από κοντά.
File moy,kali doulia
Αντε ρε Σπύρο επιτέλους!
Χάθηκες και ανησύχησα για την υγεία σου (φτου-φτου).
Καλή Χρονιά και πολλά μέλια,η δουλειά σου τέλεια!
Σπυρο νασαι γερος,καλη μελισσοκολικη χρονια.
Σπύρο καλησπέρα και καλή χρονιά.
Αφού περάσεις το μείγμα τις τρίβεις κιόλας???
Σπύρο καλή χρονιά με πολλά μέλια και ότι καλύτερο στην οικογένειά σου. Θέλω σε παρακαλώ να κάνεις μία ανάρτηση σχετικά με τον τρόπο βρασμού των κυψελών με το λινέλαιο.
Καλό το στοκάρισμα Σπύρο αλλά το τρίψιμο ποιός κάνει μετά.
Μερικές διευκρινίσεις μέχρι την επόμενη ανάρτηση (βράσιμο) όπου ελπίζω να λυθούν οποιεσδήποτε απορίες.
1)Η κόλλα δεν φεύγει με το βράσιμο
2)Βράζουν σε σκέτο λινέλαιο χωρίς τίποτε άλλο μέσα
3)Μετά το στοκάρισμα δεν ακολουθεί τρίψιμο
Τρίβεις πριν???
Δεν τα φέρνεις να είναι λεία???
Γρέζια και ξέφτια από το εργοστάσιο πώς τα καθαρίζεις???
Νίκο δεν κάνω τίποτε από αυτά που λές. Οι κυψέλες είναι από τον Αλεξανδρή και αν ρωτήσεις η επιφάνειά τους είναι τζάμι στην κυριολεξία από το εργοστάσιο.
Αγαπητοί φίλοι μελισσοκόμοι, είμαι καινούργιος μελισσοκόμος για την ακρίβεια υποψήφιος μελισσοκόμος και κατάγομαι από την Λευκωσία στην Κύπρο. Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τις αναρτήσεις στα ελληνικά blogs, και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμον για όσα έχω μάθει από εσάς, τουλάχιστον στην θεωρία. Για την ακρίβεια μόλις έχω αγοράσει τις πρώτες 6 κυψέλες (οι 3 είναι από ένα κατάστημα και οι 3 άλλες από άλλο).
Παρατηρώντας με πόση επιμέλεια ο Σπύρος ετοιμάζει τις Κυψέλες του έχω την περιέργεια να μάθω πια είναι η διάρκεια ζωής μιας συνηθισμένης κυψέλης με τον συνηθισμένο τρόπο βαφής σε σύγκριση με την μέθοδο του Σπύρου
Επίσης έχω παρατηρήσει στις 3 κυψέλες που έχω αγοράσει ότι τα ξύλα έχουν ενώσεις ( Ο κατασκευαστής είναι ο Ευαγγελόπουλος).
Μήπως αυτό είναι μειονέκτημα για την διάρκεια ζωής της ?
Επίσης αν μπορεί κάποιος να σχολιάσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα με 9 πλαίσια και 10 πλαίσια στον γονοθάλαμο.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους υγεία και καλή μελισσοκομική χρονιά.
Γίνεται ακόμα καλύτερα με εποξειδικό στόκο.
Δημοσίευση σχολίου