Βλέποντας το βαρέλι , που είχε κατασκευάσει ο φίλος και συνάδερφος Γιώργος από τα Χανιά , για το λιώσιμο των παλιών κερηθρών θέλησα να δοκιμάσω και εγώ κάτι ανάλογο. Σε ένα βαρέλι λοιπόν κόλλησα με οξυγόνο δυο κάνουλες μια στο κάτω μέρος για να το αδειάζω εύκολα και μια λίγο πιο πάνω από την μέση για να παίρνω το λιωμένο κερί. Τοποθέτησα στον πάτο του εσωτερικά μερικά χοντρά χαλίκια και αφού το γέμισα μέχρι την μέση με νερό προσθέτοντας και 3lit ξύδι βούτηξα σταδιακά και ένα ένα έξη μικρά τσουβάλια λινάτσας γεμάτα με παλιές κερήθρες δεμένα σφικτά με σύρμα για να μην ανοίξουν. Το προπάνιο από κάτω έκανε το νερό να κοχλάζει και εγώ να είμαι σε φάση να ανακατεύω με ένα ξύλινο κοντάρι τα σακιά μέσα στο βαρέλι. Μετά από λίγο το κερί άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια του νερού και αφού πέρασε περίπου μισή ώρα ανακατεύοντας πίεσα και κράτησα τα σακιά στον πάτο του βαρελιού και από την κάτω κάνουλα ανοίγοντας την άρχισα να αδειάζω το νερό μέχρι η στάθμη να έρθει μια παλάμη πάνω από την άνω βάνα. Τότε ανοίγοντας την άρχισα να παίρνω το λιωμένο κερί μέσα σε κουβάδες. Ο προβληματισμός μου όμως είναι πώς θα πάρω το κερί που έχει μείνει στα κουκούλια , και επειδή η όλη φάση μου άνοιξε την όρεξη για κατασκευαστικούς ΄΄ οργασμούς΄΄ έχω σκεφτεί ένα είδος ΄΄πιστονιού΄΄ που θα πιέζει τα σακιά μέσα στο βαρέλι ενώ το νερό βράζει βγάζοντας και το υπόλοιπο κερί. Θα επανέλθω λοιπόν με τις όποιες βελτιώσεις.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
4 σχόλια:
Σπύρο
Καλή επιτυχία.
Ο συνάδελφος bee-liapades εχει παρουσιάσει ενα βραστήρα κεριού.
Τον έχω κάνει,αλλά δεν το δοκίμασα ακόμα.
Μπράβο Σπύρο και καλή επιτυχία σε ότι κάνεις. Η χαρά του Ελληνα και πόσο μάλλον του ερασιτέχνη μελισσοκόμου , πατέντα στην πατέντα (τρέλένομαι για τέτοια).
Σπύρο πολύ ωραία δουλειά. Αυτό που σκέφτεσαι για πρέσα είναι σωστό αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Κοίτα γι αυτό το θέμα στο βιβλίο του Θρασυβούλου "Πρακτική Μελισσοκομία" σελ 227.
Καλή συνέχεια!
kalo
Δημοσίευση σχολίου