Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Τροφή για το καπνιστήρι




Ένα από τα όπλα του μελισσοκόμου κατά την επίσκεψή του στα μελίσσια είναι και το καπνιστήρι. Ένα εργαλείο που τον βοηθάει να δαμάσει τις μέλισσες , μιας και αυτές δεν έχασαν στο πέρασμα των αιώνων τα άγρια ένστικτά τους. Βασική αρχή λειτουργίας του είναι να παράγουμε πυκνό και προπάντων κρύο καπνό που δεν θα κάνει ζημιά στις μέλισσες και δεν θα αλλοιώνει την οσμή των προϊόντων της. Βασική καύσιμη ύλη για την παραγωγή του καπνού χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια τις ξερές πευκοβελόνες και την ίσκα. Βλέποντας όμως κάποιους Αμερικάνους μελισσοκόμους να χρησιμοποιούν κάποιου είδους τυποποιημένες καύσιμες ύλες , θέλησα να δοκιμάσω κάτι ανάλογο. Πήρα λοιπόν ένα κομμάτι γκοφρέ χαρτόνι διαστάσεων 1,5μΧ1,5μ και το έκοψα σε λωρίδες πλάτους όσο το βάθος του καπνιστηριού μου. Κατόπιν τις δίπλωσα σε ρολό διαμέτρου ίσης με την διάμετρο του καπνιστηριού και τις ασφάλισα με ένα κομμάτι χαρτοταινία. Βάζοντας λοιπόν φωτιά στον χάρτινο αυτό κύλινδρο με ένα καμινέτο και τοποθετώντας τον ανάποδα στο καπνιστήρι θέλησα να δω τα αποτελέσματα. Είχα λοιπόν για περίπου δύο ώρες μία καλή ροή άσπρου και κρύου καπνού χωρίς να χρειαστεί να τροφοδοτήσω ξανά το καπνιστήρι μου. Νομίζω είναι μία λύση για όποιον δεν έχει κάνει το κουμάντο του ή για κάποιον της τελευταίας στιγμής. Πάντως οι πευκοβελόνες και η ίσκα δεν βλέπω να λείψουν από την αποθήκη μου!!!

6 σχόλια:

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Καλό , πολύ έξυπνο.

μελιΣακης είπε...

Όντως βγάζει καλό καπνό και έχει διάρκεια,αλλά αφήνει άφθονη πίσσα στο καπνιστήρι.Επίσης είναι ανυπόφορος στην εισπνοή.Το χρησιμοποιώ μόνο όταν δεν βρίσκω τίποτε άλλο.Πευκοβελόνες με λίγο φρέσκο κυπαρίσι κάνουν καλή δουλειά και μοσχομυρίζουν.

πατεντιάρης είπε...

Σπύρο, καλημέρα!
Είχα αρχίσει ένα διάστημα να το χρησιμοποιώ κι εγώ, όμως κάποιος μου είχε πει να μην το χρησιμοποιώ, λόγω της κόλλας που έχει το χαρτόνι και η οποία όταν καίγεται δεν είναι ότι καλύτερο για το σμήνος.
Τώρα αλήθεια ή ψέμματα εγώ σταμάτησα να το χρησιμοποιώ.

beelovers είπε...

βουνιά απο γελάδια η αλογα κρατάει παρα πολύ ώρα

ΛΥΤΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Καλησπέρα και από μένα. Σπύρο συμφωνώ με τον Σάκη. Το δοκίμασα και εγώ τώρα που είχα πάει στα μελίσσια και δεν άντεξα τον καπνό. Σκέψου τα μελίσσια πως θα ένοιωσαν. Ας μην αναφερΘώ σ' αυτό που λέει ο Περικλής... Ευτυχώς που έχουμε ένα τελευταίο άλογο στο χωριό και προμηθεύομαι από κι βουνιά...

billkill είπε...

Καβαλίνα από γάιδαρο