Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

Πυροσφραγίδα (Νο 1)







Έχω ακούσει πολλές διαμαρτυρίες από συναδέλφους μελισσοκόμους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τις πυροσφραγίδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω την δική μου πυροσφραγίδα μιας και ο χώρος εργασίας μου, μου επιτρέπει να κάνω κάτι διαφορετικό. Με την βοήθεια του φίλου μου Χρήστου πήραμε ένα κομμάτι από χαλκό και αφού πρώτα δουλέψαμε στον υπολογιστή και στο αντίστοιχο πρόγραμμα τον κωδικό της πυροσφραγίδας σκάψαμε τον χαλκό στο CNC της Mazak. Η επιλογή του χαλκού ως υλικό της πυροσφραγίδας αποφασίστηκε γιατί ο χαλκός είναι ένα υλικό το οποίο θερμαίνετε πολύ γρήγορα αλλά και ομοιόμορφα. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι επίσης ότι κατά τον σχεδιασμό στον υπολογιστή μπορείς να αποφασίσεις τις διαστάσεις , το βάθος ακόμη και την γραμματοσειρά της πυροσφράγισης. Εδώ δώσαμε ένα μήκος στα 89mm, βάθος στα 2mm και την κλασσική γραμματοσειρά. Το τελευταίο θα μπορούσε να γίνει και πιο πρωτότυπο διαλέγοντας μια οποιαδήποτε άλλη γραμματοσειρά. Το πρώτο τεστ έγινε τα αποτελέσματα φαίνονται στις φωτογραφίες. Βέβαια θα γίνουν δυο μικρές βελτιώσεις η μία στην χειρολαβή της πυροσφραγίδας και η άλλη στην τοποθέτηση δυο μικρών ελασμάτων στην κεφαλή που θα αγκαλιάζουν την φλόγα , αν και ο χαλκός δεν χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη πύρωση. Θα επανέλθω λοιπόν με καινούρια ανάρτηση για το συγκεκριμένο θέμα μετά τις όποιες βελτιώσεις.

9 σχόλια:

melitis ΠΗΝΕΙΑΣ είπε...

Γειά σου Εύηνε,με το ωραίο προγονικό όνομα.ωραίος δείχνει και ο Πορτογάλος σου.καλώς σκέφτηκες τον χαλκό.

İlhami Uyar είπε...

Perfect idea and invent,I congrulate for you,have a good days

beelovers είπε...

καλησπέρα . δεν κατάλαβα που σκάλησες τα γραμματα

Σπύρος Σφήκας είπε...

Βασίλη η Mazak είναι μια μεγάλη εταιρία στην κατασκευή εργαλειομηχανών CNC.Κάνε μια βόλτα στο www.mazak.eu για να δείς κάποια πράγματα.

beelovers είπε...

είναι στο εξωτερικό? ποιό το κόστος? ευχαριστώ

Σπύρος Σφήκας είπε...

Βασίλη όχι ένα CNC μπορείς να βρείς σε ένα πολύ καλό μηχανουργείο, τώρα για το κόστος δεν ξέρω να σου απαντήσω γιατί δεν πλήρωσα κάτι, αλλά αν βρείς ένα τέτοιο μηχανουργείο θα το συζητήσεις με τον μάστορα πιστεύω να σου πάρει 100-150 ευρώ.

markos aliprantis είπε...

Δέν είναι λίγο ακριβή;

beelovers είπε...

αν αγοράσεις πάει 90 - 120 ευρώ . με όλα τα κομφόρ

Σπύρος Σφήκας είπε...

Δεν υπάρχει σύγκριση στα πλεονεκτήματα που σου παρέχει η χρήση του CNC στην κατασκευή της πυροσφραγίδας σε σχέση με τα χυτά γράμματα που διαθέτουν αυτές του εμπορίου!!!