Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Χρήση μικροσκοπίου για την διάγνωση της νοζεμίασης.

Η νοζεμίαση είναι μια πολύ σημαντική και συνάμα ύπουλη ασθένεια των μελισσών, αφού πολλές φορές κατατρώγει το μελίσσι χωρίς ο μελισσοκόμος να έχει καμία μακροσκοπική ένδειξη για τυχόν προσβολή των μελισσιών του, χαρακτηριστικό γνώρισμα της καινούριας μορφής νοζεμίασης που έχει εμφανιστεί και στην χώρα μας , της Nosema ceranae. Η μόνη σίγουρη εξέταση για την παρουσία ή όχι της νοζεμίασης , αλλά και τον βαθμό προσβολής μας την δίνει η μικροσκοπική εξέταση. Γνωρίζοντας λοιπόν όλα αυτά προχώρησα στην αγορά ενός μικροσκοπίου , απαραίτητο εξάρτημα του οποίου πρέπει να είναι ένας φακός που να κάνει μεγέθυνση 400Χ μιας και σε αυτήν φαίνονται καθαρά τα σπόρια του πρωτόζωου. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός της αγοράς του μικροσκοπίου , πολλοί φίλοι μελισσοκόμοι θέλησαν να κάνουν έναν έλεγχο στα μελίσσια τους. Θα αναφερθώ στον φίλο μου Νίκο ο οποίος θέλησε να κάνει έναν έλεγχο στα λίγα μελισσάκια του χωρίς να έχει καμία ένδειξη ή υποψία ότι κάτι συμβαίνει. Αφού πήρα λοιπόν το δείγμα μου που αποτελούταν από 30-50 συλλέκτριες μέλισσες που επέστρεφαν στην κυψέλη, έκοψα τις κοιλίες 30 μελισσών με ένα ψαλιδάκι και τις πολτοποίησα σε ένα μικρό γουδί προσθέτοντας 15ml νερό (5ml για κάθε 10 κοιλιές μελισσών). Πήρα τότε μια σταγόνα από τον καφέ χυμό που προέκυψε και την τοποθέτησα επάνω στην αντικειμενοφόρο πλάκα του μικροσκοπίου σκεπάζοντάς την με μια γυάλινη καλυπτρίδα. Βάζοντας λοιπόν το δείγμα μου πάνω στην τράπεζα του μικροσκοπίου και μεγεθύνοντας με τον σαραντάρη φακό (400Χ) διαπίστωσα αυτό που φοβόμουν, αμέτρητα σπόρια αποτέλεσμα μίας υψηλής προσβολής από νοζεμίαση. Τώρα θα πρέπει να επέμβει για να βοηθήσει τα μελίσσια του. Ελλείψει του fumidil B το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ συστήνει τροφοδοτήσεις σιροπιού με θυμόλη (1gr θυμόλης σε 15lt σιρόπι). Είναι απολύτως βέβαιο ότι χωρίς την χρήση του μικροσκοπίου η νοζεμίαση θα συνέχιζε το καταστροφικό της έργο χωρίς να την πάρουμε είδηση, γι αυτό και προτείνω ανεπιφύλακτα την απόκτηση ενός τόσο σημαντικού εργαλείου!!!

11 σχόλια:

KOSTAS είπε...

Έχεις ένα υπέροχο blog, με θαυμάσια posts, σχόλια γεμάτα πληροφορίες, και όμορφες φωτογραφίες.
Καλορίζικο το μικροσκόπιο και καλές … παρατηρήσεις!

admiral είπε...

Γεια σου Σπυρο
Ειχα παρει και ενα απο το LIDL
για αυτο τον σκοπο αλλα δεν ηξερα πως να το κανω.
Τωρα εμαθα.
Μια απορια λες 1,5ml νερό δηλαδη μια σταγονα ;
Ευχαριστω

Γιώργος από Χανιά είπε...

Καλορίζικο το μικροσκόπιο! Θα ήθελα να ρωτήσω πώς διακρίνεις τα σπόρια του Νosema apis από τα σπόρια του Nosema ceranae.

admiral είπε...

Σπυρο εχω μια ακομη ερωτηση.
Αυτο που λες κοιλια, τι εννοεις
βγαζεις το κεφαλι και χρησιμοποιεις το υπολοιπο σωμα ή κοβεις με μαχαιρακι την κοιλια και την βγαζεις ;

Σπύρος Σφήκας είπε...

Γιώργο δεν μπορείς να δεις ποια νοσεμίαση είναι ποιά,τα σπόρια μοιάζουν χρειάζονται μοριακές τεχνικές.Όταν λέω κοιλιά εννοώ το τρίτο τμήμα της μέλισσας (κεφάλι-θώρακας-κοιλιά) πίσω από τον θώρακα.

melitis ΠΗΝΕΙΑΣ είπε...

πόσο πάει το μαλλί για το μάτι φίλε;
χαιρετώ.

apomel είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ DOCTOR ΣΠΥΡΟ.
BALE ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
( ΒΑΡΟΑ ..... ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΦΩΤΟ)

Σπύρος Σφήκας είπε...

Φίλοι μου το συγκεκριμένο μικροσκόπιο στοιχίζει 500€. Μπορεί να φαίνονται πολλά , αλλά πιστεύω ότι το κόστος εκμηδενίζετε με την έγκαιρη διάγνωση της νοζεμίασης και ότι αυτό συνεπάγεται.

İlhami Uyar είπε...

Mr Spıros Spıkıas thanks to useful explanation,I know some knowladge,I wait important event and informatıon everytime,best regards

oikomell είπε...

σπυρο γεια σου απο σερρες.κανεις πολυ καλη δουλεια σε ευχαριστουμε ολοι οι μελισσοκομοι .μπραβο σου και συνεχισε ετσι.αν ερθω στα μερη σου που θα σε βρω?

Γιάννης είπε...

Καλησπέρα,επειδή και εγώ ενδιαφέρομαι για μικροσκόπιο, αν θέλεις γράψε μου όσο αφορά τον εντοπισμό των βαρρόα που κρύβονται στους δακτυλίους των μελισσών, με το μικροσκόπιο μπορείς να τα δεις; Ευχαριστώ.