Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Απολύμανση πλαισίων με καυστική σόδα.

Η ανακύκλωση του κεριού μας είναι μια διαδικασία που πρέπει πλέον να εφαρμόζεται συχνότερα και για την υγιεινή των μελισσιών μας και γιατί είναι εύκολη μιας και για τον σκοπό αυτό υπάρχουν εξειδικευμένες μονάδες.
Μια τέτοια εδρεύει στην Αμφιλοχία ανακυκλώνοντας το κερί μας σε σκέτο κερί ή φύλλα κερήθρας.

Η δουλειά εκεί είναι εύκολη και καθαρή για τον μελισσοκόμο. Η φασαρία ξεκινά μετά στην αποθήκη που πρέπει να καθαρίσεις-απολυμάνεις τα πλαίσια.
Η χρήση εύχρηστων εργαλείων κάνει και εκεί την δουλειά εύκολη. 
Αρχικά ένα μεταλλικό βαρέλι κατάλληλα διαμορφωμένο στην κορυφή με σκοπό να συγκρατεί μέσα στο νερό που βράζει τις τρείς οκτάδες πλαισίων.
Στα 170 λίτρα νερό έχω προσθέσει 10 κιλά καυστική σόδα πρίν αυτό αρχίσει να ζεσταίνεται με την βοήθεια του προπανίου.
Το διάλυμα αρχίσει να κοχλάζει και τα πλαίσια που συγκρατούνται μέσα σε αυτό καθαρίζουν σε τρία λεπτά ενώ την βρωμιά που επιπλέει στην επιφάνεια την μαζεύω για να μην κολλήσει πάνω τους βγάζοντας τα.
Η χρήση μάσκας και γαντιών είναι απαραίτητη 
Τα πλαίσια βγαίνοντας από το διάλυμα ξεπλένονται με πιεστικό νερού και αφήνονται να στεγνώσουν καθαρά και απολυμασμένα έτοιμα για την ερχόμενη άνοιξη.

3 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Καλημέρα.Το έκανα παλαιότερα αλλά πρόσεξα οτι ενώ τα ξέπλενα καλά όταν τα έβαζα στα μελίσσια οι μέλισσες άρχισαν να "τρώνε" την επιφάνεια του κηρηθροφορέα.Τώρα τα απολυμαίνω με ατμό στο πολυμηχάνημα.

Σπύρος Σφήκας είπε...

Φίλε δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο τόσα χρόνια. Δεν ξέρω που μπορεί να οφείλεται αυτό που λες. Πάντως το πλύσιμο πρέπει να γίνει μόνο με πιεστικό και όχι με το λάστιχο.

Taşkın ÖZŞAHİN είπε...

arıcılıkta başarılar