Ο χειμώνας φτάνει στο τέλος του και οι πρώτες επιθεωρήσεις στα μελίσσια μου έχουν αρχίσει για έλεγχο αποθεμάτων και τοποθέτηση τροφών όπου χρειάζονται, αλλά κυρίως μικροσκοπικής εξέτασης των μελισσών για νοζεμίαση. Όπως έχω γράψει και σε παλιότερη ανάρτηση για μια μικροσκοπική εξέταση το μικροσκόπιο θα πρέπει να φέρει φακό 400Χ. Η δουλειά ξεκινάει από το μελισσοκομείο όπου μια ηλιόλουστη ημέρα που τα μελίσσια έχουν καλό πέταγμα επιλέγω από ποιες κυψέλες θα πάρω μέλισσες προς εξέταση. Αφού κλείσω με την πόρτα την είσοδο της κυψέλης περιμένω να συγκεντρωθούν αρκετές συλλέκτριες που γυρίζουν από το ταξίδι συλλογής, μιας και αυτές αποτελούν το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα προς εξέταση αφού λόγω ηλικίας έχουν και το μεγαλύτερο φορτίο μόλυνσης από νοζεμίαση. Με ένα ηλεκτρικό σκουπάκι ρουφάω 30-50 μέλισσες από την είσοδο και τις ρίχνω μέσα σε ένα βάζο που έχω βάλει λίγο οινόπνευμα με αποτέλεσμα αυτές να πεθάνουν ακαριαία. Να σημειώσω ότι το συγκεκριμένο σκουπάκι είναι ιδανικό γιατί έχει ένα φλοτεράκι που δεν αφήνει τις μέλισσες να βγουν όταν τεθεί εκτός λειτουργίας. Αφού αριθμήσω τα δείγματά μου η δουλεία συνεχίζετε στο σπίτι. Από κάθε δείγμα θα πάρω 30 μέλισσες και με μια λαβίδα θα αφαιρέσω τις κοιλιές τους. Αυτές στη συνέχεια θα τις ρίξω μέσα στο γουδί προσθέτοντας 5ml νερό της βρύσης για κάθε 10 κοιλιές και λειοτριβώ για 2-3 λεπτά. Με μια μπατονέτα παίρνω μια σταγόνα από το λειοτρίβιμα την βάζω στην αντικειμενοφόρο πλάκα την σκεπάσω με την καλυπτρίδα και την εξετάζω στον αντικειμενοφόρο φακό 400Χ. Εάν ακολουθήσετε την μέθοδο αυτή για κάθε 25 σπόρους που θα βλέπετε σε ένα οπτικό πεδίο μικροσκοπίου με μεγέθυνση 400Χ θα υπολογίσετε ότι αντιστοιχούν περίπου σε ένα εκατομμύριο σπόρους/μέλισσα. Εάν σε μεγέθυνση μικροσκοπίου 400Χ, βρεθούν περισσότερα από 20 σπόρια για κάθε οπτικό πεδίο τότε απαιτείται θεραπευτική αγωγή. Τα μέτρα πρόληψης που πάρθηκαν από το φθινόπωρο αλλά και τώρα στο τέλος του χειμώνα (που η νοζεμίαση αρχίζει και γίνεται όπου υπάρχει φανερή) με κάνουν να μην ανησυχώ και να ετοιμάζομαι για μια δυνατή άνοιξη!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
5 σχόλια:
γεια χαρα . για ποια νοζεμιαση μιλας και ποια μετρα παιρνεις. καλη μελισσοχρονια με υγεια να εχεις κωστας καλαματα
Δεν αξίζει ουτε τον κοπο ουτε τα λεφτά αυτό που κανεις...η νοζεμίαση είναι σαν τη γρίπη των ανθρώπων...περνάει μόνη της όταν υπάρχει υγιεινή και ποιοτική τροφή. Τα άλλα είναι μονο για να βρίσκουν δικαιολογία οι μελισσοκόμοι που δεν καταφέρνουν να ξεχειμωνιάσουν τα μελίσσια τους.
Μια λεπτομέρεια……!!! Για την cerana δεν πρέπει να πάρεις μέλισσες από την κυψέλη αλλά εργάτριες δηλαδή ενήλικες αυτές που έρχονται από έξω . αυτή η αρρώστια χτυπά της εργάτριες και δεν είναι αντιπροσωπευτικό το αποτέλεσμα της εξέτασης αν πάρεις μέλισσες μικρής ηλικίας!
η μια εξυπνάδα πίσω απο την άλλη, ειδικοι ολου του κόσμου ενωθείτε, αντι να πείτε εύγε που μας ανοιγει τα κατακλειστα μάτια , πετα τε εξυπνάδες!!!
Μπράβο. Πολύ καλή η ενημέρωση που μας κάνεις! Σε ευχαριστούμε.
Δημοσίευση σχολίου