Μετά την ετήσια απολύμανση σε χλωρίνη και ζεστό νερό ήρθε η ώρα να βάλουμε τα κερόπανα στα μελίσσια μας για ένα καλό ξεχειμώνιασμα , μια διαδικασία απαραίτητη στις κυψέλες που διαθέτουν καπάκι Αυστραλιανού τύπου. Στις κυψέλες αυτές η θερμότητα που παράγεται από την μελισσόσφαιρα ανεβαίνει προς τα πάνω και με επαγωγή μεταφέρεται στο καπάκι και στην λαμαρίνα αυτού με αποτέλεσμα να έχουμε απώλεια θερμότητας κατά την διάρκεια του χειμώνα με ότι αυτό συνεπάγεται για το μελίσσι. Με την τοποθέτηση του κερόπανου η θερμότητα εγκλωβίζεται σε μεγάλο βαθμό κάτω από αυτό με αποτέλεσμα η μελισσόσφαιρα το χειμώνα να δημιουργείτε ψηλά στους κερηθροφορείς και μέσα στα στεφανώματα με μέλι. Τα κερόπανα είναι κατασκευασμένα από διπλό βαμβακερό χοντρό ύφασμα και οι διαστάσεις τους είναι τέτοιες ώστε να αφήνουν 2-3cm κενό χώρο περιμετρικά και εσωτερικά της κυψέλης ώστε να φεύγει η υγρασία από την μελισσόσφαιρα. Μεγάλη προσοχή όμως πρέπει να δώσουμε στις σήτες των καπακιών ώστε αυτές να είναι ανοιχτές χωρίς πρόπολη για να μπορεί ο αέρας να κυκλοφορεί και να παίρνει την υγρασία που δημιουργείτε στο κάτω μέρος του καπακιού. Αυτό βέβαια το φροντίζουν οι ίδιες οι μέλισσες οι οποίες παίρνουν την πρόπολη από τις σήτες και την τοποθετούν κάτω από το κερόπανο στις επαφές του με τους κερηθροφορείς , πρέπει όμως να έχουμε την προσοχή μας να μένουν πάντα ανοιχτές.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
5 σχόλια:
ΠΕΣ ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΑ ΚΕΡΟΠΑΝΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΝΕΙΣ ΓΙΑΤΗ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΤΟΥ ΒΑΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ
Η υγρασία είναι ελαφρύτερη του αέρα?
Κώστα τα κερόπανα τα έφτιαξα μόνος μου απο ένα "τόπι" ύφασμα που μου έδωσε ένας φίλος.Νομίζω πρέπει να πουλάνε έτοιμα κάποιες εταιρείες αλλιώς κοίτα να φτιάξεις μόνος σου. Τώρα όσον αφορά για την υγρασία αυτή εμφανίζεται στα ψυχρά τοιχώματα της κυψέλης όταν υγροποιείται το νερό που δημιουργείται κατά την καύση του μελιού απο τις μέλισσες.
Κώστα κηρόπανα έχει ο Γκρίτζαλης στο Σχηματάρι έτοιμα κομένα.
ΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Δημοσίευση σχολίου